25. септембра 2014.

СЗС помогли на Банији и у Лици

СЗС помогли на Банији и у Лици
Након успешно завршене Васкршње акције на подручју Крајине, чланови организације СРБИ ЗА СРБЕ поново су посетили неколико крајишких породица крајем септембра месеца. Овог пута на подручју Баније, тачније Костајнице и Двора на Уни посећено је четири породице које су у плану за помоћ. У склопу нове акције помоћи, достављена су средства за две породице из Грачаца, које овог пута нисмо лично посетили.  Планирана помоћ наше организације састоји се у набавци следећих ствари:
  • Грађевински материјал за доградњу куће - 800 €
  • Два душека за дечије кревете - 155 €
  • Пет оваца - 500 €
  • Два шпорета на дрва - 900 €
  • Материјал за купатило - 600 €

На путу до крајњег одредишта прво посећујемо спомен подручје у Јасеновцу, где одајемо почаст жртвама злогласног логора.

Након тога, прва породица коју посећујемо у Костајници јесте породица Кнежевић, коју чине родитељи Мишо и Драгица и дечица Лука (9) и Уна (5). С обзиром да је планирано да се ова породица помогне конкретније у координацији са братским организацијама „Радости моја“ из Немачке и СПО(Ј)И из Аустрије, договорено је да наша организација помогне ову породицу набавком два душека за дечије кревете.

 Уна и Лука са даровима од цркве Св. Ђорђа са Бановог Брда из Београда

На подручју Костајнице обилазимо и породицу Пушкар, коју чине родитељи Рајко и Елвира и син Михајло (3). За ову породицу такође у координацији са поменутим организацијама, обезбеђујемо помоћ за набавку пет оваца, које је захваљујући добрим домаћинима код којих је планирано да се купе овце, Рајко већ истог момента преузео исте иако уплата није извршена. Још пет оваца је планирано да ова породица добије од наших братских организација, што ће у многоме поправити животно стање Пушкара и бити добар основ за даље проширење породице, а свакако и економски напредак.

 Михајло, најмлађи члан породице Пушкар

 Породица Пушкар са члановима Хуманитарне организације Срби за Србе

 Куповина и транспорт оваца за породицу Пушкар

Са собом смо имали и три пакета основних хигијенских средстава за бебе, од којих смо један предали петочланој породици Зорбаз, тачније наменили смо га за симпатичну бебицу Николину која има само 6 месеци.

 Малој Николини Зорбаз уручени пакети средстава за бебе

Настављамо акцију на подручју околине Двора на Уни, где са свештенством обилазимо и цркву посвећену Св. Великомучнику Ђорђу.

 Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе испред тврђаве у Костајници

 СЗС са свештенством у цркви Св. Великомученика Ђорђа

Прва породица коју обилазимо је породица Јока, коју чине родитељи Миленко и Уна и три ћеркице Тара (5), Мила (4) и Ника 9 месеци. Са њима у домаћинству живе и деда Никола и баба Љубица. У не баш приступачном пределу се налази домаћинство породице Јако, до којих смо морали једним делом и пешке да идемо да би стигли на одредиште. За ову породицу наменили смо помоћ у виду једног шпорета на дрва, док смо за бебицу Нику оставили и један пакет основних хигијенских средстава.

 Део хигијенских средстава који је уручен породицама у Крајини стигао је од пријатеља организације из Чикага.

 Породица Јока испред свог дома

Друга породица коју посећујемо на подручју Двора на Уни, јесте осмочлана породица Грчић, која броји чак шесторо малолетне деце. Њу чине родитељи Душко и Љиљана и деца Душица (16), Марина (15), Дубравка (14), Александар (10), Милка (6) и Марио (5). Ову вредну повратничку породицу планирамо да помогнемо набавком материјала за санацију и опремање купатила, с обзиром да су нам то назначили као највећи проблем са којим се тренутно суочавају.

 Марио Грчић са својим љубимцем

 Тренутно стање купатила које ће се ускоро реновирати

 Породица Грчић у дворишту своје куће

Део акције биће спроведен на подручју Грачаца у Лици, где ће бити обезбеђена помоћ за породице Плећаш и Дробац. Породицу Плећаш чине родитељи Никола и Милена и четири ћеркице Јована (8), Милица (6), Јелена (4) и Николина (1). За њих ће бити купљен грађевински материјал за потребе доградње куће.

Породици Дробац Зорана и Недељке смо већ успели да обезбедимо ургентну помоћ због тешког стања у ком се налази пре свега њихова ћерка Сара (10) која болује од церебралне парализе. Њима је већ испоручен шпорет на дрва, који ће им умногоме помоћи да спремно дочекају предстојећу зиму.

 Сара са мајком Недељком у дворишту своје куће

 Испорука шпорета на дрва за породицу Дробац

Додајемо да смо свакој од посећених породица уручили и по неколико икона, које смо добили као вредну донацију од свештенства Цркве Св. Ђорђа са Бановог Брда из Београда.

Нажалост у сличној ситуацији се налази скоро свака од посећених породица. Немогућност сталног запослења, преживљавање бављењем сточарством и пољопривредом или надничарењем. План је да се активније у наредном периоду помажу наше повратничке породице на овом подручју, како би им били омогућени нормални услови живота или обезбеђена помоћ која би унапредила већ постојеће бављење сточарством и пољопривредом. Као и широм Крајине и на подручју Баније српски народ поред социо-економских тешкоћа са којима се суочава, трпи већ познате притиске друге врсте.

Стога, позивамо све оне који су заборавили да још увек постоји српски народ у Крајини да помогну наше активности на том подручју, а и оне који су до сада били уз нас, како би сходно нашим могућностима улили српској дечици мало више наде у боље сутра. Немојмо допустити да небригом матице, српски народ у Крајини олако заборави своје корене. Користимо и ову прилику да се захвалимо на свесрдној помоћи свештенству Епархије Горњо-Карловачке без којих не би било могуће извршити планирање и испоруку договорене помоћи.

 

Повезане вести

Коментари