СЗС помогли школску библиотеку

Током месеца марта комплетиран је микро пројекат опремања школске библиотеке у Доњој Трепчи. Овај пројекат, започет пре неколико месеци реализовали су пријатељи организације након молбе за донацију у књигама упућену од стране ученика и библиотекара локалне школе. У првој фази пројекта прикупљане су књиге искључиво за потребе школске библиотеке.

Након тога, акција је проширена на опремање библиотеке и рачунарским елементима како би библиотека била донекле осавремењена. Последњу фазу представљале су донације у књигама и за старију популацију, сходно тенденцији школске библиотеке да у наредном периоду прерасте у библиотеку локалног карактера, коју би посећивали сви заинтересовани независно од старосног доба. Резултат вишемесечног труда наших пријатеља је следећи: прикупљено је преко 500 књига углавном лектире, дела књижевности за децу домаћих и страних класика, али и савремених писаца. Поред наведеног своје место у послатим књигама нашли су и разни уџбеници, речници, граматике и правописи, али и књиге на француском и енглеском – језицима које деца имају у наставном програму.

Што се тиче донације у техничкој опреми, послате су следеће ствари: један ДВД читач и неколико дискова са образовним и забавним садржајима као и програм за вођење библиотеке. Као скромни почетак опремања библиотеке компјутерима, једна пошиљка је садржала и две рачунарске тастатуре, два оптичка миша и пар звучника.Захваљујемо се пријатељима организације који су учествовали у овој акцији, а посебно г-дину Банету на одлично спроведеном пројекту и упућујемо похвале за самоорганизованост и пример како може и треба да се ради за добробит српске деце и српског друштва у целини.