СЗС посетили Лукиће код М. Зворника

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су велику и бројну породицу Лукић са деветоро деце, из села Горњи Амајић у општини Мали Зворник. Родитељи Раденко и Јасмина са својом децом Немањом (21), Божидаром (19), Анђелом (16), Филипом (12), Тамаром (8), Александром (7), Александром (4), Недом (2) и најмлађом Дуњом од годину дана, скривени у малој и трошној кући неколико километара у шуми далеко од главног пута, успевају да се боре са тешком и неизвесном свакодневницом, без купатила и без било каквих изгледа за боље услове живота најмлађих.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2017/Lukic/lukic2.jpg

Лукићи нажалост не примају социјалну помоћ од маја 2016. године као ни дечији додатак који им је загарантован основним законским правима за све вишедетне и социјално угрожене породице.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2017/Lukic/lukic3.jpg

Због мањка простора у којем живе, троје деце спава у једном кревету, али и без довољно потребних плакара за гардеробу, њихов дом је чист и уредан, као и личне ствари које су сложене најбоље могуће.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2017/Lukic/lukic4.jpg

Кућа у којој Лукићи живе је јако стара, не припада њима и власништво је њихових рођака који су им уступили дом на привремено коришћење. Због старог црепа, кров на кући полако попушта и потребно је потпуна реконструкција у што скоријем периоду.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2017/Lukic/lukic1.jpg

Отац породице Раденко већ пуних 8 година надничи без сталног запослења и на тај начин успева да прехрани своју велику породицу. Због дугачких и јаких зима, Раденко често сече дрва за своје потребе као и потребе комшија и на тај начин приходује за потребе хране и основних животних потребштина, те ће уједно прва помоћ наше организације бити у виду набавке и допремања полупрофесионалне тестере марке Stihl, што ће макар мало олакшати послове које Раденко свакодневно обавља у шуми.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2017/Lukic/lukic5.jpg

Најважнији и најпотребнији дугорочни вид помоћи Лукићима јесте обезбеђивање њиховог породичног дома, који би био ближи главном путу, школи и здравственој амбуланти. Да би таква акција помоћи била реализована у наредном периоду потребна нам је помоћ бројних донатора наше организације широм света као и помоћ других братских хуманитарних организација.