СЗС посетили Масларе код Јагодине

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе из Београда посетили су 21. јула домаћинство породице Маслар из села Бунар код Јагодине. На наше пријатно изненађење, они још увек негују стару српску традицију породичног задругарства. Како сами кажу, да би све могло да функционише кућа мора да има домаћина, да је води и једну касу из које се издваја за основне потребе. Фамилија Маслар броји укупно 33 члана који живе сви под једним кровом! Кажу да им је највећа мука то што једна од снаја која је дошла из Албаније не може да добије држављанство, иако је изродила петоро српске деце! Домаћин нам прича како га је и актуелни председеник државе обишао прошле године у јеку предизборне кампање и обећао да ће им помоћи али до данас од помоћи није било ништа. Маслари су започели изградњу и две куће у непосредној близини, како би се деца која брзо расту имала где сместити, а опет остати на њиховој земљи. Куће су укровљене, фали столарија, као и сва бела техника и материјал за купатила.Под истим кровом живе мајка Душанка и четири брата са њиховим породицама. Посла је много, па немају времена за расправу или неслагање. Од оца им је остао завет да се пчеле и деца не броје, тако да ћемо само поменути њихова имена. Видоје са супругом Биљаном има Јасну, Сава, Крстињу, Уроша, Зорку, Младена, Петра и Арсенија. Чедомир и Ратка изродили су Радојка, Биљану, Гордану и Радован. Душан и Хана родитељи су Акси, Радету, Алекси, Јовани и Огњену. Најмлађи брат Велибор и Драгана имају Тању, Жарка, Драгану, Миланку, Станиславу, Јагоду и Жељка. Уз вечеру договарају расподелу обавеза за сутрашњи дан који почиње у четири изјутра, а завршава се у 22 часа. Свако има своје задужење. Док жене обљвљају кућне послове, мушкарци воде бригу о имању. Обрађују преко 100 хектара земље, већим делом […]

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе из Београда посетили су 21. јула домаћинство породице Маслар из села Бунар код Јагодине. На наше пријатно изненађење, они још увек негују стару српску традицију породичног задругарства. Како сами кажу, да би све могло да функционише кућа мора да има домаћина, да је води и једну касу из које се издваја за основне потребе. Фамилија Маслар броји укупно 33 члана који живе сви под једним кровом!

  Кажу да им је највећа мука то што једна од снаја која је дошла из Албаније не може да добије држављанство, иако је изродила петоро српске деце! Домаћин нам прича како га је и актуелни председеник државе обишао прошле године у јеку предизборне кампање и обећао да ће им помоћи али до данас од помоћи није било ништа. Маслари су започели изградњу и две куће у непосредној близини, како би се деца која брзо расту имала где сместити, а опет остати на њиховој земљи. Куће су укровљене, фали столарија, као и сва бела техника и материјал за купатила.  Под истим кровом живе мајка Душанка и четири брата са њиховим породицама. Посла је много, па немају времена за расправу или неслагање. Од оца им је остао завет да се пчеле и деца не броје, тако да ћемо само поменути њихова имена.

Видоје са супругом Биљаном има Јасну, Сава, Крстињу, Уроша, Зорку, Младена, Петра и Арсенија. Чедомир и Ратка изродили су Радојка, Биљану, Гордану и Радован. Душан и Хана родитељи су Акси, Радету, Алекси, Јовани и Огњену. Најмлађи брат Велибор и Драгана имају Тању, Жарка, Драгану, Миланку, Станиславу, Јагоду и Жељка.   Уз вечеру договарају расподелу обавеза за сутрашњи дан који почиње у четири изјутра, а завршава се у 22 часа. Свако има своје задужење. Док жене обљвљају кућне послове, мушкарци воде бригу о имању. Обрађују преко 100 хектара земље, већим делом под закупом, узгајају 60 крава и 50 коза, али успевају да зараде таман толико да преживе. Деца кад не иду у школу помажу у пословима који су складу са њиховим годинама.

И поред многобројних расхода фамилија Маслар се не жали на услове живот. Истичу да им је највећа жеља да заврше започете куће, како би сва деца имала нормалне услове за одрастање. Стекли смо утисак да су Маслари вредна фамилија и надамо се да ћемо у будућности моћи на неки начин да помогнемо овој многочланој српској породици.