СЗС посетили породицу Лучић

Чланови и пријатељи Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су 29. априла шесточлану породицу Лучић из Чачка. Породицу чине самохрана мајка Слађана са својих петоро деце, најстарији син Стефан (18) је талентовани цртач и писац песама, ћерке Александра (15), Јована (10), Босиљка (9) и најмлађи син Душан који крајем године треба да напуни две године.

 Како нам је Слађана испричала, отац деце их је једног дана напустио и оставио их да се сами сналазе. Од примања имају 9.000 динара социјалне помоћи месечно и 18.200 месечно до новембра када најмлађи Душан пуни две године. Највећи проблем мајци представља плаћање станарине од 120 евра, колико плаћа за изнајмљивање куће, која нема никакво двориште. Дуг за струју им је око 9.000 дин.

Најпотрбнија им је храна, а добро би им дошао и фрижидер пошто овај који тренутно имају је у лошем стању. Такође потребан им је школски прибор и ранчеви на јесен, као и дрва за ложење на зиму. Најстарији син Стефан, преко лета иде да бере малине како би на тај начин обезбедио породици додатне приходе. Како су старија деца отишла са друштвом ван куће, нама је друштво правио мали Душан. Показивао нам је разне цртеже, иконице, породичну слику, па и неколико играчака које су му најдраже.

Слађана каже да би се најрадије преселила са децом негде на село, ако има неко да им уступи кућу. Она каже да нису везани за Чачак, битно јој је само да има нека школа у близини због деце. Јер када би имали “неко парче земље”, могли би и башту да засаде, евентуално неку ситну стоку да имају како би на тај начин обезбедили себи константан извор хране.