СЗС посетили породицу Новак код Брчког

Хуманитарна организација Срби за Србе наставља да посећује породице широм Републике Српске. Посетили смо и Брчко, породицу Новак, самохрану мајку Дајану и њено петоро деце. Илија (13), Нађа (9), Давор (7), Алексеј (3) и Никодима (1) живе са мамом и баком надомак Брчког у Брезовом пољу.

У улици у којој су се населиле избеглице, избегличке куће су и са једне и са друге стране. Призор који може да натера човека да се запита: доста је великих кућа, 250 квадрата и више, а урађена само фасада и породице живе у циглама. Као да је време стало, и да рука помоћи која је пружена, никада није стигла до ових кућа. Таква је ситуација и код породице Новак. Кућа је огромна, а није комплетно завршена па је с годинама дошло до многих проблема. Влага се увукла у зидове зато што нема адекватне фасаде, проблем који може да се одрази и на здравље дечице.

Бака је ту са њима и помаже им много, на њу се води кућа и земљиште. Немају животиње ни пољопривредне машине, а гаје мало кромпира, лука и краставца. Деца су просто предивна, таква да човек пожели да им помогне све и одмах. Нажалост, то никада није реално, живот једноставно пише превише компликоване приче и судбине.

До сада су добили помоћ од Борачке организације, а имају дечији додатак од 620 КМ. Једино сигурно примање поред тога је бакина пензија од 240 марака. Тешко је изборити се са оваквим примањима, па су узели кредит од 1.000 КМ. Од покућства имају мање више све, није у ништа специјално добром стању, али бар имају.

Сви из Брчког их знају, чули су за њих и сви потврђују да им треба помоћи. Брчко је град који се на велика врата укључио у борбу за боље сутра прошле године са турниром Тројка из блока. Породица је изразила жељу да им се догради и опреми једна соба за децу на тавану. Али проблема је много више.

Њихова скромна жеља биће испуњена, али морамо да се потрудимо и да им помогнемо много више. Хајде да још једној породици покажемо да, без обзира како их је живот до сада остављао напуштене, више нису сами.

Ту су СРБИ ЗА СРБЕ! Донирај и ти!