СЗС представљени у Илустрованој

Данас смо представљени у популарном српском магазину „Илустрована Политика“. У тексту новинара и хуманисте Јове Вукелића, престављени су неки од наших активности и планова. Овом приликом желимо да се захвалимо Илустрованој Политици са којом смо започели веома квалитетну сарадњу.
Група наших младића и девојака, претежно студената из Београда и иностранства, основала је у новембру 2005. Хуманитарну организацију „Срби за Србе“ са идејом да помогне опстанак сиромашних породица са много деце. – Повод за наше окупљање била је потресна судбина сиромашне породице Рашковић (отац Саша и мајка Александра), која је полугладна живела у оронулој кућици у Крагујевцу са шесторо деце: кћерком Јованом и пет синова Страхињом, Немањом, Драганом, Александром и Зораном. Држава се није потрудила да им живот буде лакши и егзистенција сигурнија, али и без тога, у њиховом дому пронашли смо радост каква се ретко среће. У насељу Вашариште, у кући која није њихова, живели су своје животе далеко од очију општинских и државних институција чија је дужност да знају за њих и брину о њима – прича нам студент магистарских студија новинарства у Аместердаму Игор Рашула, председник хуманитарне организације „Срби за Србе”.

Пошто су ову прву акцију материјане помоћи спровели професионално, поштено и транспарентно, група младих је успоставила веб сајт под називом www.srbizasrbe.org уз могућност да се донације прикупљају електронским путем из целог света. Током 2006. и 2007. организација је окупила већи број волонтера и донатора, а подршка за даљи рад пристизала је са свих страна као и новац за планиране акције помоћи породицама са петоро и више деце. Само за последњих годину дана “Срби за Србе“ су више него успешно спровели десетине хуманитарних акција, пре свега за породице на Космету, Србији, Црној Гори и Републици Српској. Осим једнократних новчаних донација, помоћ је била усмерена у набавку хране, одеће, пелена и хигијенских пакета, као и опремање породица неопходом кућном техником (фрижидери, шпорети, лежајеви…) – Више од 200 донатора, наших људи из земаља ЕУ, САД, Канаде, Немачке, Аустралије, и Србије је учествовало у планираним давањима током 2008. Наша девиза је једноставна и зато је дала резултате: сваког месеца издвојите од 10 до 50 евра помоћи и прикупиће се довољна количина новца за неопходну помоћ сиромашној и угроженој деци – истиче Рашула. Главни циљ ове хуманитарне организације јесу да се породице са великим бројем деце које махом живе у тешким економским и социјалним условима помогну да се осамостале и буду у стању да привређују за себе (пољопривреда, занат, школовање..). – Али, без сталне бриге државе, друштва и локалних органа који треба да обезбеде материјалну, социјалну и сваку другу помоћ најмлађим члановима тих породица, Србија не може да очекује да се наталитет поправи и да се мајчинство и материнство ставе у први план, што је и најбитније – закључује Рашула.