СЗС у Мрчајевцима у посети породици Стојановић

Почетком априла чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су породицу Стојановић из Мрчајеваца код Чачка. Слободан Стојановић заједно са својом супругом Горданом води рачуна и својски се труди да својим ћеркама Милијани (21), Јелени (18), Ивани (15) и Марији (9) обезбеди што боље услове за живот и безбрижно одрастање.

Ова вишечлана породица живи у кући која је, према речима Слободана, направљена давне 1958. године. Иако стара, кућа је очувана. Међутим, то није случај и са стварима. Када је бушна, веш машина је дотрајала и једва да врши неку функцију, а шпорет и замрзивач су такође веома стари.

Главни извор прихода породице Стојановић јесте зарада коју Слободан остварује радећи хонорарно и бавећи се пољопривредом, као и дечији додатак од 8.200 динара.

Супруга Гордана је 2016. године претрпела тежак мождани удар услед чега је дошло до оштећења мозга од 80%. Десна страна тела јој је укочена. Оштећен је и бубрег, због чега је приморана да иде на дијализу, а последице су се такође одразиле и на вид. Због свега тога Гордана нажалост више није у стању да брине о себи и својим ћеркама, већ њено стање захтева константну бригу и особу која ће јој помагати. Кућна нега јој је одбијена уз образложење да је млада.  Део ове породице је и Слободанов отац Миодраг (81) који се слабо креће након прелома ноге и кука.

Оно што даје наду породици Стојановић јесу 5 хектара обрадивог земљишта, башта, као и стока чије гајење и обрађивање прехрањује породицу. Слободан постиже да сам одржава користећи старе машине и трактор стар 33 године.

Упркос свим обавезама и издацима, овај вредни човек успешно васпитава своје ћерке од којих је најстарија ћерка Милијана студент Богословског факултета у Београду.

Слободан је учествовао у рату у Хрватској, као и у одбрани наше земље током НАТО агресије 1999. године. Од претрпљеног стреса је почео да муца, а кичма је претрпела оштећење. Kроз разговор са њим сазнали смо да су тренутно овом скромном домаћину и његовој породици најпотребније животиње, односно крмаче и козе, ситнилица за трактор, а доста би значило и да се, посебно узимајући у обзир женску децу, замене када и бела техника.

Хуманитарна организација Срби за Србе потрудиће се да, заједно са донаторима из свих крајева света, овом борцу помогне да стане на ноге и да својој породици пружи што квалитетније услове за живот.