СЗС у посети код Женара из Баната

Недуго након последње банатске ТРОЈКЕ ИЗ БЛОКА (одржане у Црепаји 27. августа) координатори овог спортско-хуманитарног пројекта и чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су шесточлану породицу Женар из Банатског Новог Села коју чине родитељи Јован и Драгана и њихове четири ћеркице – Анђелина (8), Ана Марија (6), Алиса (4) и Анђела (2).

Породица Женар је типична банатска породица која, упркос оскудном животу покушава да превазиђе свакодневне проблеме трудећи се притом да очува хармонију и мир у свом дому. Незапосленост оба родитеља нажалост није мимоишла ни ову породицу – Јован је до пре неколико година био запослен у фирми која се бавила постављањем скела на градилиштима, али су га све учесталији финансијски проблеми предузећа на крају коштали радног места, док је Драгана за све то време водила рачуна о деци.

Осим социјалне помоћи и дечијег додатка породица практично нема друге сталне изворе прихода. Јован се труди да пронађе што више хонорарних послова и да на тај начин обезбеди и додатне приходе за породицу, али га лоша здравствена ситуација (озбиљнији здравствени проблем са кичменим стубом) често спречава у томе. И поред тога Јован и Драгана настоје да што редовније измирују све своје рачуне и да не гомилају дуговања.

Породица Женар живи у изнајмљених 40м2 стамбеног простора који чине две мање собе (направљене преграђивањем једне веће собе), мала трпезарија са кухињом и веома мало импровизовано купатило (без туш кабине, каде и лавабоа). Немају веш машину, а уместо електричног шпорета имају времешни решо. Од намештаја у једној соби имају дотрајалу угаону гарнитуру на којој спавају отац, мајка и најмлађе дете, док у другој собици три ћеркице спавају на једном кревету са душеком. Греју се на ТА пећ и шпорет на дрва која Јован обезбеђује тако што комшијама помаже у сечи и на тај начин добија оно што другима не треба.

Од средстава прикупљених на турнирима ТРОЈКА ИЗ БЛОКА широм Баната потрудићемо се да им обезбедимо поменуту веш машину, електрични шпорет и неопходан намештај, а све вас позивамо да се укључите и помогнете да Јован нађе посао уз помоћ којег ће својој породици моћи да обезбеди бољу свакодневницу.

Позивамо све људе добре воље да се укључе и прилозима помогну пројекте Хуманитарне организације Срби за Србе који имају за циљ да помогну социјално угрожене вишедетне српске породице широм Балкана.