СЗС у посети Марковићима код Лопара

Породица Марковић живи у Милином селу, 13 километара од  Лопара у Републици Српској. Наш члан из Лопара их је прије пар година посјетио, али тада нисмо имали довољно средстава да им помогнемо. Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе су још једном отишли у Милино село јер нас се тата Недељко Марковић сјетио и позвао нас да му помогнемо сада јер је његова породица у тешкој ситуацији и не зна више коме да се обрати. Недељко и Драгана имају 7 дјеце:  Андријану (1997), Алкесандра (2000), Александру (2003), Љубицу (2005), Валентину (2006), Милицу (2008) и Немању (2012). Приликом наше посјете сви су били кући осим најстарије Андријане која је једина запослена и ради у Брчком. Андријана ради код приватника у продавници и тако помаже својима колико може. Нажалост, тај дан им је јавила да је добила отказ и да се враћа кући.

 Деца породице Марковић

Недељко ради за дневницу од 40 КМ у шуми од зоре до мрака. Иако има јако пуно своје земље не стиже да је обрађује јер треба дјеци зарадити најосновније. Мајка Драгана не ради нигдје јер брине о дјеци. Школа у који најмањи иду се налази 4 километра од куће, док старији настављају путовање и за то плаћају превоз што додатно оптерећује буџет за 105 КМ мјесечно. Драгана их испраћа и дочекује, а успут води бригу о 6 оваца, 3 козе, свињама и кокошкама.

 Породица Марковић у својој кући

Све то није довољно и Недељко не види излаза из тешке ситуације осим да се почне озбиљније бавити пољопривредом. Преко нас моли све људе добре воље да му помогну у куповини половног трактора са основна два прикључка (плуг и тањирача). Остале прикључке ће сам зарадити и купити. Трактор би му помогао да ради комшијама, да у шуми ради и да себи обрађује земљу што би му осјетно повећало примања и тако поправило њихову тешку ситуацију.

 Најмлађи син Немања Марковић, помаже тати око дрва

 Најмлађи чалнови породице Немања и Милица Марковић

Придружујемо се молбама ове поштене и многодетне породице и молимо вас, наше донаторе да још једном скупа обрадујемо ову дјецу тако што ћемо родитељима помоћи да својим радом обезбеде храну за целу породицу.