СЗС у посети Михајловићима у Угљевику

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ посетила је средином јануара седмочлану породицу Михајловић из Угљевика (Република Српска) у мало је рећи тужним и тешким животним условима. Отац Ненад (45) је радник на ремонту Термоелектране, а након што му се одбију све рате за кредит остаје са једва 200 марака за све потребе своје породице. Мајка Рената (36) је нажалост тешко болесна и до сада је имала 13 компликованих операција. Они имају петоро деце: најстарији Немања (13) има честе главобоље и неретко се онесвешћивао од глади, затим Жељана (8) која има отворену комору на срцу, шетогодишња Јована која има проблеме са бронхитисом и близанци Дајана и Срђан (4) који су због тешких животних услова често болесни, а такође имају проблема са говором.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2015/mihajlovic/poseta/mihajlovic1.jpgОрганизација је до сада три пута помагала ову породицу: први пут 2012. године када је учествовала у акцији изградње куће коју је покренула организација „Немањићи-Тићино“, затим у склопу Васкршње акције наше организације у Републици Српској, а у децембру 2014. године на позив хуманих суграђана смо им обезбедили пакет најосновнијих намирница у вредности од 529.28 КМ, јер је ситуација захтевала хитну реакцију с обзиром на то да ова породица нажалост често нема шта да једе и деца се услед глади и хладноће све чешће разбољевају. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2015/mihajlovic/poseta/mihajlovic5.jpg

У јануару 2015. смо организовали још једну посету која је имала за циљ мало детаљније упознавање са потребама породице, а посети се придружила и екипа БН телевизије, заједно са свештеником Мићом из Угљевика и госпођом Анђом из Кола српских сестара.

Након упознавања породице немогуће је остати равнодушан на труд и пожртвованост коју најстарији Немања пружа својим сестрама и браћи. С обзиром на оца који ради и мајку која је често у болници, често сва брига пада на малог Немању који сваки слаткиш или храну коју добије од хуманих комшија подели на пет једнаких делова. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2015/mihajlovic/poseta/mihajlovic4.jpgИспоручена помоћ у храни Михајловићима средином децембра 2014. године Кућа у којој Михајловићи живе је недовршена, тако да цела породица борави у једној просторији. Због недостатка кревета неки од њих спавају на поду. Земљиште око куће је ниже у односу на околно тло тако да имају проблема са водом која се задржава око куће. То доводи до тога да трпе влагу у кући, имају честе прехладе и не могу да проводе време напољу. Највећа Немањина жеља је да има своју собу у којој би могао да учи и да се бави цртањем, својим омиљеним хобијем. Жељана такође нема довољно услова за учење јер остале просторије немају грејање ни намештај који би им то омогућио.https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2015/mihajlovic/poseta/mihajlovic2.jpgНезавршена кућа и тешки животни услови у којима живе најмлађи Михајловићи Михајловићима су потребни кревети, намештај за друге собе, нови шпорет на дрва, фрижидер, веш машина и електрични шпорет, али и најосновније намирнице за живот и редовне контроле лекара, за шта они немају средстава. План организације је да се најпре обезбеде храна и одећа за децу као и бела техника која би им побољшала квалитет живота, затим изолација на кући како би топлота остајала унутар куће, а тако би се полако оспособиле и остале просторије у којима би деца могла да бораве. Након следеће посете која је планирана у најскорије време надамо се, у договору са породицом, налажењу неког трајнијег решења које би им омогућило да се самостално издржавају и тиме доведу квалитет свог живота на један пристојан ниво. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2015/mihajlovic/poseta/mihajlovic3.jpg Овој породици је заиста потребно много, ситуација захтева хитну реакцију а пре свега позив на солидарност свих нас да, у складу са својим могућностима издвојимо средства како ова породица не би више живела на самој ивици егзистенције. Позивамо све људе добре воље да се укључе у нашу Божићну акцију, али и предузећа на друштвену одговорност и на тај начин покажемо нашем народу, а посебно деци да нису сами.

Рачуни и потврде финансиране помоћи