СЗС у посети Пешићима из Пирота

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе из Ниша, посетили су током јануара шесточлану породицу Пешић из Пирота. Породицу Пешић чине: родитељи Момчило и Ирена и четворо деце, Матија (9), Сергеј (8), Доротеја (7) и Амелија (4). Због Момчилових проблема са венама и немогућности да нађу посао, ни један родитељ није у радном односу, па су због тога као јако креативна породица, која жели да обезбеди боље услове за живот својој деци, покренули породични посао, под називом „Наша мала породична ствараоница“ у којој ручним радовима који су пре свега намењени деци, желе да побољшају своје материјално стање.

У разговору са породицом, схватили смо да имају два велика проблема, тачније кућа породице Пешић је на два спрата, други спрат је функционалан, на њему се примећује креативност родитеља да деци обезбеде што лепше детињство, а већину дрвених ствари, као што су на пример, кревети где дечаци спавају је направио лично отац Момчило, позајмљујући алат од комшије.

Проблем са којим су се суочили већ почетком септембра настао је, колико због неадекватно урађених подова у прземљу, толико и због лоше изведених одводних цеви у кухињи. У септембру су приметили да су се на поду дневне собе у приземљу појављивале рупе приликом гажења по поду који се састојао од бродског пода и линолеума преко.

Када су подигли линолеум видели су да на самој земљи постављен бродски под, који је у потпуности иструлео због влаге из саме земље, а уједно направио влагу и у самим зидовима што је довело до њиховор распадања. У исто време некако се десило да су приметили да одвод из судопере у кухињи прави влагу на самој кухињи која је неких двадесетак година стара тако да није требало много да иструли и да постане потпуно неупотребљива. Оваква ситуација довела је до тога да три собе на првом спрату буду потпуно уништене.

Друга ствар која је породици Пешић можда чак и битнија су алати који су им потребни како би унапредили посао који имају сада. Машине које они користе у послу који су покренули су на дотрајале (две шиваће машине), а посао би отац Момчило волео да прошири и обрађивањем дрвета, као што је направио синовима кревете.

 Хуманитарна организација Срби за Србе, у договору са породицом Пешић, направила је листу ствари које би највише значиле породици, како би побољшали услове живота и тиме изашли и не баш завидне ситуације у којој се налазе.

Позивамо све људе добре воље да и даље подржавају рад Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ и на тај начин помогну и обрадују велики број деце којој је помоћ преко потребна. ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ!