СЗС у посети породици на Палама

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе у Републици Српској посјетили су шесточлану породицу Мандић-Ћосовић која живи у Палама. Породицу чини четворо дјеце: Александар (17),  Александра (16),  Јелена (15)  и Анђела (5). Да живот не мази никога говори и прича ове породице. Мајка Сњежана је првобитно била удата за Мандића, Александриног, Александровог и Јелениног оца  који ју је физички малтретирао и понижавао, те је скупила храбрости и побјегла спашавајући своју дјецу. Доселила се код свог оца који је за њу и њену дјецу преуредио таван куће у којој и сада живе. Неколико година послије, Сњежана је ступила у заједницу са Радинком Ћосовићем, са којим је добила кћерку Анђелу, а који је осталу дјецу прихватио као своју.

Родитељи дјеце су незапослени, те се труде да надничењем и сезонским пословима брања воћа прехрањују своју породицу. Заједничким снагама боре се да преживе. Александар, заједно са својим очухом, цијепа дрва и ради друге физичке послове како би зарадио дневницу. Ипак, тежак живот не спрјечава Александра да буде одличан ученик, нити Александру и Јелену да буду добри и марљиви ученици.

Хуманитарна организација Срби за Србе је први пут притекла у помоћ Сњежани, када је нашла уточиште на том тавану заједно са својом дјецом. Тада смо им провизорно увели воду у кућу. Касније смо им купили мотокултиватор да би њиме почели зарађивати и тако дјеци обезбједити пристојан живот. Међутим колико год они радили једноставно не могу све сами подмирити. О пожртвованости и несебичном труду и раду говори и чињеница да се породица прехрањује обрадом земљишта које се налази испод њихове куће и узгојем поврћа у пластенику који су добили од друге хуманитарне организације. Упркос великом труду и раду, породица није у могућности да крене у неке веће радове на кући како би простор у којем живе мало побољшали. Успјели су некако направити у доњем дијелу куће купатило али оно је у потпуности непрактично за употребу јер се у исто улази кроз отвор на плафону.

Дјеца сањају о својој соби. Свјесни су да не могу имати једну свако за себе тако да би се задовољили једном заједничком да не живе сви у једној просторији као сада. Родитељи знају да им је купатило приоритет, јер су свијесни да је дјеци најважније одржавање хигијене а да је отвор, кроз који тренутно силазе у купатило, јако опасан. Постојеће купатило је немогуће реновирати, јер се не могу направити степенице које би једним дијелом ријешиле њихов проблем, нити се исто може рушити како би се саградило ново на његовом мјесту.

Због наведеног, породица је укључена у пројекат ,,Тројка из блока“, гдје су се прикупила средства за изградњу купатила. Како се вријеме неочекивано погоршало и јако рано се зазимило, нисмо у могућности почети радове ове године. Како морамо чекати топлије вријеме одлучили смо да током зиме проширимо акцију и пробамо скупити, уз помоћ наших донатора, средства за изградњу дјечије собе и тако дефинитивно ријешимо животни простор те вриједне породице.

 Јелена, Александра, Александар и Анђела

Реализацијом пројекта ,,Тројка из блока“ у Палама прикупили смо довољно средстава за изградњу купатила и проширење плоче, чиме ћемо добити довољно простора за изградњу дјечије собе. Како већина Паљана ту породицу познаје као јако вриједну, мимо новчаних прилога на само спортско вече, накнадно су нам се прикључиле још неке приватне фирме које су дале донацију у виду блокова и грађе.

 Радинко, Анђела и Сњежана Ћосовић

Током зиме ћемо заједно са родитељима покушати што више тога прибавити тако да ће комплетна акција помоћи породици Мандић-Ћосовић бити спорведена на прољеће, чим се вријеме поправи. Надамо се да ћемо, уз помоћ људи добре воље, успијети остварити сан вриједне дјеце, дјеце која су наша будућност.

 Анђела би волела да са братом и сестрама на прољеће добије купатило и собу

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ упућује позив свим пријатељима и донаторима организације да се укључе у акцију прикупљања средстава за помоћ овој и другим социјално угроженим вишедетним српским породицама.