СЗС у посјети Кузмановићима из Модриче

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Републике Српске наставили су акцију обилазака породица са четворо и више дјеце, а следећа породица коју смо обишли је тренутно осмочлана, а ускоро и деветочлана породица Кузмановић из села Копривна код Модриче. Породицу Кузмановић чине отац Ђорђо (41) годину и мајка Драженка (36) и њихово шесторо дјеце Стојан (17), Горан (14), Стефан (12), Илија (8), Раденка (6) и Дражен (4), а како смо сазнали приликом посјете породица ускоро очекује и седмо дијете.

За породицу Кузмановић смо сазнали од њиховог парохијског свештеника, господина Јадранка Стојановића који нас је и одвео код породице, а који пружа и изузетну подршку породици у шта смо могли да се увјеримо.

Породица живи и спава у двије собе у породичној кући, а заједно са њима у кући живе још и Ђорђов отац и брат са породицом. Кућа у којој живе је доста неусловна, а обзиром да није завршена на неколико мијеста пробија влага. Такође, у кући не постоји купатило и приморани су да користе пољски ве-це, а ситуацију додатно отежава и то што немају довод воде. Да би се овај проблем ријешио и да би породици обезбиједили колико-толико условно купатило потребно је прво ископати бунар и онда приступити изградњи купатила.

Но тешка, прије свега, материјална ситуација у којој се породица налази је само врх леденог бријега проблема ове породице, јер четири најстарија сина имају и здравствених проблема са бубрезима, вјероватно као последица живљења и одрастања у неусловној кући, а такође и великих преблема са говором јер им је онемогућен говор и између себе причају неким измишљени и само њима разумљивим језиком.

Тај проблем са говором који имају дјечаци свештеник Јадранко и Хуманитарна организација “Срцем за Модричу“ су покушали да ријеше обезбједивши логопеда чији рад полако почиње да даје резултате, но да би се говор скроз исправио потребан је дугогодишњи рад логопеда, а свештеник и хуманитарна организација су обезбиједили средства само до краја ове школске године, па овим путем упућујемо и позив другим хуманитарним организацијама и појединцима који у фокусу својих акција помоћи имају прије свега помоћ дјеци са здравственим проблемима, да се укључе и да покушају да обезбиједе средства за наставак третмана логопеда како би дјечаци до краја исправили говор и како би што боље могли да се укључе у социјализацију са својим вршњацима.

Но без обзира на тешку ситуацију у којој се породица налази, као код већине породица које обилазимо примјетна је и велика благодат и радост међу дјецом, тако да смијеха и игре код њих нимало не мањка.

Од редовних примања које породица остварује то је само 270,00 КМ дјечијег додатка који добијају од државе, а додатне приходе отац породице Ђорђо остварује надничењем код других људи и радом у шуми. Због великих трошкова које имају, да би прије свега преживјели, отац породице тешко да може да нађе редован и адекватно плаћен посао, па је због тога ослоњен себе и на свој рад.

Од планиране помоћи, мишљења смо да би породици прво требало обезбиједити условне просторије за живот и то преграђивањем садашњих и доградњом најмање још једне просторије. Такође, значајна помоћ би се свакако огледала и у прављењу бунара и довода воде и изградњи купатила за породицу, а исто тако и обезбјеђивање машине за рад, у овом случају једног цјепача за дрва, којом би отац породице могао додатно да приходује за своју породицу.

Хуманитарна организација Срби за Србе ће се као и до сада трудити да у складу са својим могућностима што више помогне породици, а за то сте нам потребни баш ви. Свјесни да не можемо једним потезом да ријешимо све проблеме које имају породице, али да можемо да будемо јак вјетар у леђа, као и да само истрајним и континуираним радом и укључивањем што више људи у нашу хуманитарну мисију можемо да помогнемо што већи број породица и овај пут ћемо вас позвати да сходно својим могућностима подржите рад наше организације!

Нема предаје!
СЗС Република Српска