СЗС у посјети породици Грабеж из Језера

Крајем мјесеца јула 2018. године посјетили смо и осмочлану породицу Грабеж из мјеста Језеро које се налази недалеко од Јајца. Породицу Грабеж чине отац породице Лука (48 година) и мајка Стана (38) и њихово шесторо дјеце Анђела (12 година), Анастасија (11), Мирослав (8), Симо (7), Никола (5) и Иле (2).

Једини приход који остварује породица је плата од око 730,00 КМ коју зарађује отац породице радећи у једној фабрици у Јајцу. Поред тога породица држи и једну краву, свиње, козе и живину које им значајно олакшавају живот. Да би дјеца могла да похађају школу према наставном програму Републике Српске породица тренутно живи у једној изнајмљеној кући у Шипову.

Најмлађи чланови породице Грабеж испред куће у изградњи

Прије одређеног времена, на иницијативу начелнице општине и добрих људи из Језера покренута је иницијатива да породицу преселе у Језеро. Општина Језеро је једна од најмањих општина у Републици Српкој, настала након потпсивања Дејтонског споразума, а која је некада територијално припадала општини Јајце. Са становништовом које броји нешто око 1.100 људи, и са трендом опадања тог броја, услед економске неразвијености и све већег тренда исељавања људи у веће градове и иностранство, покренута је иницијатива да једну вишечлану породицу пресле у своје мјесто. Заиста чин вриједан дивљења!

Уз велику подшку државних институција и привредника почета је акција изградње куће за ову породицу. Но, пројекат је заиста велики и захтјева доста средстава, па је и Хуманитарна организација Срби за Србе добила позив да се у складу са својим могућностима придружи акцији. Приликом наше посјете затекли смо кућу доведену под кров, али којој недостаје још доства ствари до усељења, прије свега у виду столарије, инсталација и завршетка унутрашњости куће и опремањем куће техником и намјештајем.

Уз договор са породицом и начелницом општине Језеро, госпођом Снежаном Ружичић која је покренула и координира читаву акцију, наша помоћ иде у виду обезбјеђивања намјештаја за намјештање дјечијих соба, за која ћемо ми као организација настојати да скупимо средства.

Како смо као организација, уз Божију помоћ и помоћ наших донатора изградили до сада велики број кућа и уселили велики број породица у нове и намјештене куће, свјесни смо тежине овог пројекта који су на себе узели становници ове мале општине и на којем сви здушно раде вођени племенитим циљем да једну вишечлану породицу доведу за своје комшије и пријатеље. Зато ћемо као организација да се одазовемо њиховом позиву и да у складу са нашим плановима и могућностима подржимо и ову акцију, те позивамо све наше донаторе да се укључе и у ову акцију помоћи!

Дјеца су наша будућност!

СЗС Република Српска