СЗС у посјети породици Станишић у Р. Српској

Породица Станишић живи у селу Божићи 10 километара од Милића. У малој кућици са својим породицама живе браћа Зоран и Раде. Кућу и мало окућнице су наслиједили од оца. У једној половици живи Зоран са супругом Надом, кћерком Дајаном (10 година), синовима Данијелом (8 година), Александром (7 година), Дејаном (5 година), Драганом (2 године) и мајком Невенком.

У двије мале просторије једу, спавају и надају се бољој сутрашњици. У кухињи на једном каучу спава Дајана са баком. У другој  просторији на једном каучу спавају остало четверо дјеце а родитељи на другом каучу. Кућа се почела обрушавати на једном ћошку гдје су покушали камењем то зауставити али сваког трена се може десити катастрофа.

Веома лоше стање куће у којој живи породица Станишић

До села Божићи води дијелом кроз шуму вијугави макадамски пут. До Станишића нема прилаза аутомобилима. Мала „козија“ стазица са пута силази до њихове куће и то је једини начин како им се може прићи. Зоран ради код приватника у пилани. Није пријављен, а плата му је 450-500 КМ. Поред тога Нада има дјечији доплатак у износу од 140 КМ. Бака иде у оближње мјесто (Дервента) и помаже старијим особама за накнаду. То су им једина примања са којима требају нахранити, обући дјецу и опремити школарце за школу.


Кућу не могу поправљати или дограђивати јер једноставно не могу материјал довући до куће. Немају пута. Једино шта им је преостало је да купе негдје плац и праве кућу. Зоран је у том правцу размишљао и нашао плац од 700 м2 за 3 000 КМ за који би дигао кредит али о градњи у том случају нема говора јер новца за тако нешто нема.


Тада су сазнали за Хуманитарну организацију Срби за Србе и обратили су нам се у нади да ћемо им помоћи у овој безизлазној ситуацији. У другој половини куће живи Раде са супругом Срђаном, сином Младеном (12 година) и кћеркама Жељком (11 година) и Анђелом (6 година). Раде ради у истој пилани као Зоран за исту плату.

Пошто су им дјеца већа Срђана успијева помоћи супругу али све раде ручно. На себи носе сијено за краву коју имају и сточну храну прасићима. Успјели су и мало поправити свој дио куће. Када би могли купити мотокултиватор са којим би радили другима они би ту малу рушевну кућицу поправили. Са мотокултиватором би довлачили неопходни материјал. Ако би Зоран са породицом ријешио свој стамбени проблем њима би та кућица била довољна док дјеца не порасту и оду својим путем.

Најмлађа деца породице Станишић


Своје земље немају али могу доста тога узети у закуп а обоје су јако вриједни и већ им дјеца помало помажу.
Раде се придружује Зорану и иако је свјестан да је брату хитније ипак моли да се и његовој дјеци помогне јер кућица пропада а тражити да и њему неко ријеши стамбено питање не долази у обзир. Он зна да он то сам може зарадити само када би имао чиме.
Двије породице требају нашу помоћ да стану на ноге и створе својој дјеци услове за живот који доликују сваком дјетету.

Родитељи се труде, али проблема је превише. Када бисмо им макар један олакшали, Зорану и његовој породици дом обезбједили а Раду мотокултиватор, они би даље сами наставили. Помозимо малим Станишићима тако што ћемо им родитељима највећи проблем ријешити.