СЗС у посјети Штрбцима из Босанске Крупе

У склопу Божићне акције које су провели чланови Хуманитарне организације Срби за Србе из Приједора, посјетили смо и седмочлану породицу Штрбац која живи у селу Врањска код Босанске Крупе, у Федерацији БиХ. Породицу Штрбац чине отац породице Миле (37) и мајка Нада (25) и њихово петоро дјеце, Милина три сина из првог брака Жарко (8), Горан (6) и Огњен (4), Надин син из првог брака Александар (7) и кћерка Николина (3) коју су стекли у заједничком животу.

Отац породице Миле је прије неколико година успио да уз помоћ донација и својим радом колико-толико направи кућу, међутим кућа је и даље у јако лошем стању, без струје и воде, мада су из локалних институција најавили да би могли ускоро да доведу струју. Тренутно, велики проблем породици представља и намјештај којег готово да немају, па су дјеца принуђена да спавају на душецима.

Обзиром да у Федерацији БиХ не постоји систем помоћи породицама путем дјечијег додатка, породица је лишена било какве помоћи од стране државе, а једни приход остварују надничењем. Такође, породица обрађује нешто земље и гаје башту за сопствене потребе, а држе и нешто живине што им олакшава ситуацију.

У разговору са оцем породице увидјели смо да би породици најпотребнија помоћ била адаптација куће и набавка средства за рад којим би могли да остваре додатне приходе. Како смо видјели да је отац породице Миле изузетно вриједан и да хоће да ради, планирана је помоћ од наше организације у виду куповине мање радне машине – мотокултиватора или мањег трактора са додатним прикључцима који би могли да подмире њихове потребе и са којим би надничењем успјели да обезбиједе додатни приход.

Узевши тржишне цијене, набавка једне такве радне машине кошта око 3.500,00 КМ, стога позивамо све пријатеље и донаторе наше хуманитарне организације да сходно својим могућностима подрже и ову акцију помоћи још једној српској породици.

Подсјећамо и да је од 01.01.2018. године на територији читаве Републике Српске и Босне и Херцеговине отворен јединствени хуманитарни број 17763, те позивом на број 17763 донирате 2 КМ, а позивање је омогућено са фиксне и мобилне мреже код сва три оператера.

Дјеца су наша будућностдонирајте за помоћ!

Срби за Србе Република Српска