СЗС у Васкршњој акцији на Космету

Последњег викенда у мају, чланови и пријатељи Хуманитарне организације Срби за Србе, посетили су и помогли више породица на територији Косова и Метохије. Акценат овогодишње Васкршње акције је више био на упознавање нових породица, као и на који начин би наша организација могла да им помогне у наредном периоду. Посетили смо породице Кељевић и Чукић из Зубиног потока, док смо породици Пешић из Клине овом приликом обезбедили краву у износу од 124.000 динара.

 Рано ујутру стижемо у Звечан и убрзо крећемо за манастир Бањску, где присуствујемо светој литургији. Након доручка и разговора са игуманом Бањске оцем Данилом, пут настављамо са нашим пријатељима ка Зубином потоку. Све време нас прати киша и лош пут, али ипак успевамо да стигнемо до породице Кељевић.

Породицу Кељевић чине отац Горан, мајка Снежа и синови Милан (14), Вељко (12) и најмлађи Милош (5). Током наше посете у кући су били мајка Снежа и најмлаши син Милош који нам је на питање која му је најдража играчка одговорио да никад није имао ни једну играчку. Такво сазнање нас је веома потресло и из кола доносимо неколико кеса са играчкама и одећом које су наши пријатељи и донатори наменили деци са Космета.

Кељевићи живе у старој и оронулој кућици, који им је дао комшија на коришћење. Кажу да им је једина комуникација са светом стари радио. У разговору са мајком Снежом закључујемо да им је неопходно обезбедити следеће: електрични шпорет, кревете, комбиновани фрижидер, орман, сто и столице, као и минимум две козе како би њихов живот имао смисла.

Поздрављамо се са Снежом и Милошем и крећемо у правцу села Јабуке ка породици Чукић. Последњих два километра, пут је веома лош, тако да смо се са кесама одеће и играчака упутили у брдовит предео где затичемо целу породицу Чукић која живи у једној соби!  Чланови породице Чукић су: бака Горица, отац Слободан, мајка Добрила, ћеркице Горадана (9), Викторија (7) и син Петар (4). Деци су почеле да се по кожи појављују флеке, а због немогућности и недоласка лекара који би прегледали децу и помогли им да реше њихове здравствене проблеме.  Како живе у фамилијарној кући са две собе, највећи проблем им представља недостатак купатила и макар још једне собе, тако да би и купатило и додатну собу требало озидати и опремити. Такође потребни су им и кревети, електрични шпорет и замрзивач који би се сместили у нову дозидану собу.

У недељу ујутру присуствујемо на светој литургији у манстиру Високи Дечани.  После службе, крећемо са оцем Исаијом до породице Пешић којој смо купили краву у вредности од 124.000 динара.  Стижемо у Клину и убрзо долазимо до породице Пешић коју чине родитељи Александар и Весна и њихова деца Ивана (16), Бојана (14), Јована (11) и Павле (5). Деца и родитељи су презадовољни кравом, кажу лично су је изабрали и нису се покајали. Домаћица Весна нам је припремила доручак, све од њених руку дело. Јована и Бојана су нам дале до знања да имају веома лепе гласове и то су нам доказале извођењем традиционалних косовских песама.

Посетом породици Пешић завршавамо Васкршњу акцију на територији Косова и Метохије и враћамо се својим кућама. Радује нас сазнање да још увек има породица које желе да остану на светој српској земљи и да се боре за свој опстанак и лепшу будућност. Подржимо њихову борбу за лепшу будућност.

Рачуни и потврде финансиране помоћи