СЗС заустављени на Јарињу!

Возило здравственог центра у Косовској Митровици којим је превожена хуманитарна пошиљка – опрема за породилиште болнице у Косовској Митровици враћена је данас поподне са бившег административног прелаза Јариње, а сад интегрисане границе, јер болница у Косовској Митровици „нема лиценцу за рад Републике Косово“, објаснио је цариник делегацији која је била у пратњи ове пошиљке – представницима Студентског парламента Универзитета у Косовској Митровици и организације „Срби за Србе“.

У четворочасовном покушају да пређу тзв. интегрисану границу, студенти и активисти Срби за Србе су успели да „спасу“ ову пошиљку како је косовски цариници не би запленили и пребаце у први српски градић иза Јариња – Рашку. Стерилизатори, ваге са висинометром за мерење новорођенчади, ЕКГ уређаји и мерачи притиска чекаће тамо, док се у наредним данима не буде највероватније пронашло још једно „привремено хуманитарно решење“ како се у последњих годину дана домови здравља и болнице на Северу снабдевају лековима и осталим здравственим материјалом из централне Србије. „Четири сата смо провели на граници. Ми имамо на уредној документацији коју је припремила организација ‘Срби за Србе’ јасно истакнут списак и порекло робе, односно да се ради о хуманитарној пошиљци. Нама је Здравствени центар изашао у сусрет тако што је обезбедио возило да им ми ту помоћ данас довеземо, али нам је косовски цариник одмах рекао да пошиљка не може да пређе, јер болница у Митровици нема лиценцу Републике Косово. Тако је рекао,“ за КоССев у телефонској изјави из Рашке говори представник Студентског парламента Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Немања Бишевац.

Немања каже да су они предвидели могуће проблеме на Јарињу, због чега су данима пре слања пошиљке били ангажовани, пре свега активисти организације „Срби за Србе“ да набаве сву потребну документацију предвиђену у Србији, а да су студенти из Косовске Митровице, преко канцеларије градоначелника, још прошле недеље ступили у контакт и са канцеларијом ЕУ и упознали их са детаљима, одакле су посредним путем добили уверавања да не „би требало да буде проблема“  с обзиром на то да се ради о хуманитарној пошиљци.“Још смо данас имали срећу, јер смо успели да средимо са канцеларијом градоначелника да нам се не заплени ова опрема, те да је довеземо овде у Рашку,“ додао је Бишевац.

Опрема за безбедан долазак на свет најмлађих Митровчана се тако од данас налази у приватном смештају „код неких рођака“ и чекаће „привремено хуманитарно решење“ како би се у наредним данима пребацила у болницу у Косовској Митровици. У пошиљци у вредности од око 8.000 евра налазе се стерилизатори, ваге са висинометром за мерење новорођенчади, ЕКГ уређаји и мерачи притиска. У недавној, широм Србије познатој хуманитарној акцији „Тројка из блока“ која је одржана у Северној Митровици и приходом од позива на посебан СМС број, организација „Срби за Србе“ прикупила је ова средства за помоћ породилишту у болници у Косовској Митровици.