Тежак живот породице Бећирај у неусловној кући

Породица Бећирај живи у Малом Пожаревцу у великој, али неусловној кући. Чине је прадеда Фуат који је давно дошао из Драгаша код Призрена, деда Слађан који је, нажалост, у затвору, отац Александар, мајка Надица и деца Немања (9), Јелена (6), Јована (4), Илија (3), Лазар (3), Матеја (1) и Милан (1). Живе од дечијег додатка, једне пензије и Александрове минималне плате. Поглед од куће пружа им се на ауто-пут од кога их дели 2-3 километра ваздушне линије, где могу свакодневно да гледају људе који пролазе не слутећи да недалеко од њих живи једна веома сиромашна породица.

Лоши услови живота сва срећа нису утицали на здравље деце, тако да немају већих проблема. Живе у три неусловне собе, пуне влаге. Прадеда има једну своју собицу у приземљу куће.

Највећи проблем ове породице, по њиховим речима, је што немају купатило. Користе пољски тоалет недалеко од куће. Постоји просторија која је предвиђена за купатило, али би морала да се среди и да се ураде инсталације у кући, као и одвод. Воду користе из бунара, мада би се могли прикључити и на водовод. Струја им је тренутно искључена због дуга од 20.000 динара што сада отплаћују од пензије.

У собама је само бетон, тако да би значило постављање подова и хигијенско кречење зидова. Читаву кућу греју на једну пећ и шпорет. Требала би им бела техника, а фали им и кревета. То што и имају је у лошем стању.

Породица Бећирај има 30 ари земље, па обрађују једну њиву за своје потребе. Механизацију, ипак, немају, а жеља им је и да држе нешто стоке онда када буду имали услова.

За ову вишечлану породицу би поред купатила и довођења воде значила помоћ у виду сређивања соба, постављања нове столарије, крова и изолације, куповине малтене комплетног покућства, као и изградње штале и набавке животиња за узгој. Хуманитарна организација Срби за Србе покушаће у будућем периоду бар нешто од тих ствари да им обезбеди.

Позивамо све добре људе да се укључе како бисмо помогли не само породици Бећирај, него и још преко 200 других породица у 2019. години.