Трагедија сакрила осмехе, у Новој Брезовици саграђена кућа за породицу Стојилковић

У једној собици, без воде и купатила четворо малих Стојилковића, у планинском селу Нова Брезовица покрај Врања, своје дане проводило је у екстремном сиромаштву стрепећи за своју, не тако светлу, будућност. Ипак, Хуманитарна организација Срби за Србе брзом реакцијом својих донатора успела је да изгради кућу, али нажалост, пред сам крај радова примили смо тужну вест да је Бојан (15) услед тешке болести, због које је био потпуно парализован од своје седме године, преминуо.Нова кућа током радова

Кућа у којој су Стојилковићи некада живели

Пре нешто више од два месеца, када су се радови приводили крају, и када су деца сваки дан причала колико је лепа нова кућа, Бојан је, као да је предосећао своју смрт, тражио да га, уз помоћ мајстора, изнесемо, како би и он могао да види своју нову кућу. Када смо га довели испред куће, од радости није могао ни да проговори. Нажалост, мој син није дочекао усељење у нову кућу, али је преминуо са надом, верујући да ћемо као породица дочекати боље дане. Хвала вашој организацији и донаторима на томе – рекао нам је отац Славољуб.

Миљана и Данијел током наше прве посете

Стојилковићи су 2016. године почели да граде нову кућу, стотинак метара од старе куће. Ова акција покренута је од великог пријатеља наше организације, покојног Душана Ђорђевића, дописника Франкфуртских вести и дорбих људи који су се укључили у акцију помоћи. Прикупљени новац био је довољан да се кућа сагради до прве плоче. Хуманитарна организација Срби за Србе је продужила темеље, спровела воду до куће, увела струју, обезбедила кухињу, сто, пет столица, кревет, кревет на спрат, три душека, кауч, трокрилни ормар, веш машину, комбиновани фрижидер, бојлер, шпорет на дрва и електрични шпорет. Укупна вредност помоћи износи 3.017.867 динара. Посебну захвалност дугујемо Србима у Кини који су овај пројекат подржали донацијом од 2.700 евра.

Данијел Стојилковић у старој кући

Трагедија која је задесила ову породицу, видно је утицала и на Бојану (12), Миљану (11) и Данијела (3), па је изостала типична атмосфера приликом усељења породице у нови дом. Овога пута, изражавањем саучешћа и топлим речима подршке, пожелели смо срећно усељење Стојилковићима, са надом да је ово последња лоша ствар која им се десила и да ћемо се у будућности окупљати само због лепих ствари.


Ова кућа је спас за нашу породицу. Услови у којима смо живели били су немогући. Деца коначно имају топле собе и купатило. Колико је овде тешка ситуација говори и то да су сви становници села дошли да виде како изгледа купатило јер га нико нема – рекла нам је мајка Радица.

Хуманитарна организација Срби за Србе захваљује се свим донаторима на учешћу у великој акцији помоћи породици Стојилковић.

Рачуни и потврде финансиране помоћи