Трибина на Богословском факултету

Реп, поп, „турбо фолк „, народњаци… Какав утицај има музика на младе, покушали су да одговоре на трибини на Православном Богословском факултету у Београду они који је и стварају. Иду ли религија и музика заједно? Шкабо из БС и ТХЦФ на трибини на Богословском факултету! У препуној сали са младима су разговарали Шкабо из Београдског синдиката, Стефан и Боре из групе „ТХЦ Ла Фамилиа“, и Никола Станоев – Ујка Џо. Присутнима се обратио и Милош Симовић, портпарол организације за младе „Срби за Србе„.

Шкабо је „пробио лед“ откривајући како до скоро није гледао на ствари баш овако.

Кад су ми неки људи први пут рекли да моји текстови имају везе с религијом, нисам то капирао и морао сам да седнем да размислим. Онда сам схватио да свако музику доживљава на свој начин. И данас сам заправо поносан и драго ми је због тога – рекао је и Шкабо.

Момци су се дотакли народне музике и нагласили да постоји квалитет и смеће. Млади Никола је објаснио да је довољно слушати текст.

Каква је то песма с текстом: „Ја имам ћерку, а она је женско“ ?!

Студенти су имали могућност да СМС порукама постављају питања гостима, па је тако ситуација постала мало озбиљнија када су Стефана и Борета упитали како њихов назив групе може бити узор и нешто што је добро за младе. (мисли се на део ТХЦ који је саставна супстанца марихуане)

 Ми певамо истину и та супстанца је била део наше прошлости. Данашњи млади људи морају да нађу свој пут – рекао је Стефан.

Ми смо се усмерили на стварање и рад, а назив је настао кад смо били клинци. Сами знате шта је све доступно на улицама Београда. Ово „Ла фамилија“ додато је нешто касније и много је битније – нагласио је Стефан. Док су у препуном амфитеатру ођекивали аплаузи, репери су објашњавали студентима колико је битно у животу остати на правом путу.

Иначе, сви репери учествују у организацији „Срби за Србе“, о чему је говорио Милош Симовић.

Шкабо је сам дошао и изразио жељу да помогне. Исто је било и с члановима ТХЦ-а. „Рекли су – ово је добра ствар и помоћи ћемо“, испричао је Милош.

Још једно од студентских питања директно се тицало музике коју стварају репери – да ли мисле да су нека њихова дела где се пева о дроги и сличним стварима исправна.

Наша музика је све оно што постоји. Реални смо и заиста ако погледате око себе видећете да је доста ствари из наших песама тачно, објашњавали су репери.

А студенти су били презадовољни.

Требало би организовати овакве ствари чешће, јер је прошла трибина о музици одржана још 2012. године – рекао нам је један од студената.

Репери настављају да шире свест јавности и утичу на младе, па је само питање где ће се следећи пут појавити.

Извор: espreso.rs