Тужна прича породице Пржић

Шесторо чланова породице Пржић живи у катастрофалним условима у селу Могила на Косову и Метохији. Њихова живот пролази у једној собици, без купатила, без сигурних примања и без наде у боље сутра! У неусловној соби, у старој и разрушеној кући, живе родитељи Срђан и Јелена и деца Анастасија (8), Кристијан (7), Милица (5) и најмлађи Лука који се родио пре само месец дана.

Тата Срђан је, на жалост, пре шест месеци тешко повредио кичму и због тога више не може да обавља теже послове, а посла у том крају и иначе једва да има! Сада живе искључиво од социјалне помоћи и дечијег додатка, а држе и даље краву, козе, свиње и живину како би деца имала бар оно најосновније.

Како изгледа живот у 21. веку без купатила најбоље описује мала Милица:

„Мама прво загреје воду, па нас купа у кориту испред куће. Некад буде хладно. Ја бих највише волела када бих имала каду као и остала деца.“

Посебно је застрашујућ изглед ненаткривеног пољског тоалета који користе и који се налази 30 метара од куће, а како то изгледа по лошим временским условима тешко је и замислити.

Сестре Милица и Анастасија поред њиховог пољског тоалета

Породица Пржић нема намеру да напусти Косово и Метохију упркос тешком животу и чињеници да су много пострадали у време ратова:

„Отац моје супруге убијен је снајпером на ратишту у Хрватској близу Осијека, а мог оца је након рата ударио Шиптар аутом, нанео му тешке повреде и никада за то није одговарао. Ја сам такође учествовао у рату…“ – по речима Срђана се види да су ране у њиховом дому још живе.

Пржићима је најпотребнија нова кућа како би бар могли да живе у пристојним условима након свега што су прошли и како би четворо мале деце, која су упркос тешком животу ведра и насмејана, имало нормално детињство!

Хуманитарна организација Срби за Србе је покренула прикупљање средстава за изградњу нове куће за шта је потребно 20.000 евра. Време је да и у дом породице Пржић унесемо Божићну радост и повратимо им веру у живот!

Како може да се помогне породици Пржић?

За помоћ породици Пржић потребно је уплатити донацију са назнаком „за Пржиће“ на неки од рачуна Хуманитарне организације Срби за Србе. Из Србије је то могуће учинити слањем поруке на број 7763 чиме се донира 100 динара или уплатом на динарски рачун 160-279491-71. Из иностранства се може уплатити преко Pay Pal адреса szsaustrija@gmail.com и szsamerika@gmail.com, као и кроз ову донаторску платформу: http://www.srbizasrbe.net/donacije/

Организација наглашава да ће све донације бити јавно евидентиране на њиховом сајту, а након завршетка акције биће објављене фотографије нове куће заједно са скенираним рачунима за набављену помоћ. Хуманитарна организација Срби за Србе постоји већ 12 година, има 9 огранака у свету и до сада је са прикупљених преко 2.300.000 евра помогла преко 1.700 вишечланих породица на Балкану.

Помозимо да и Пржићи добију кров над главом!