У адаптираном подруму, храбра мајка Ивана чини све да обезбеди нормалне услове за своју децу!

У релативно великом селу Клиновац за опустели крај око Бујановца, ситуација је слична као и у већем делу Србије. Како нам кажу мештани, ове године само једна девојчица уписана је у први разред основне школе, а догодине питање је да ли ће неки ђак првак закорачити у школу.

Ипак, да постоје људи који се боре да опстану на свом огњишту и да часно носе свој крст уверили смо се када смо посетили неустрашиву самохрану мајку Ивану Ивановић.


Када сам се са мужем растала, вратила сам се у мој породичан дом. Пошто смо имали само једну функционалну собу у којој су биле мајка и баба, одлучила сам са децом да одем у подрум. Можете да замислите како је то било некад, али сам успела да подигнем кредит и позајмим новац како бих колико-толико средила простор – говори нам Ивана на почетку нашег разговора.

Иако се види да је све дала да обезбеди нормалне услове за синове Николу (22) и Ђорђа (17) Китановића, услови живота далеко су од нормалних.


Само да деца нису гладна, то ми је увек било најбитније, пошто бивши супруг не ради нигде. Запослена сам на минималцу као кројач, а додатно зарађујем чистећи по кућама када се укаже прилика. Желимо да останемо овде, али са мојом платом и кредитом, не могу никако да уштедим за наставак радова – рекла нам је борбена Ивана.

Како нам каже некада јој буде тешко, поготову на велике празнике које проводи у сузама када младиће спреми за цркву а она поред старог шпорета и труле судопере спрема доручак и ручак на јефтиној струји, да би уштедела још неки динар.


Од ове надстрешнице бих направила предсобље, да се догради просторија и купи покућство за њу. Сада је лети топло а зими хладно. Кров је у лошем стању, а значило би нам и када би нам се направио оџак – на крају разговора рекла нам је Ивана шта би им највише значило.

Хуманитарна организација Срби за Србе покреће велику акцију помоћи породици Китановић Ивановић. Позивамо донаторе организације да учествују у акцији како бисмо још једној породици променили живот!