У десет земаља широм света прослављена слава Хуманитарне организације Срби за Србе

Хуманиратна организације Срби за Србе прославила је у уторак 12. маја своју славу Светог Василија Острошког. Представници организације из Србије, Републике Српске, Сједињених Америчких Држава, Швајцарске, Канаде, Норвешке, Немачке, Аустрије, Аустралије и Црне Горе, окупили су се у својим парохијама и пресекли славски колач и освештали жито.

У Србији слава се обележавала у Београду и Нишу. У Београду је као и претходних година окупљање чланова, волонтера и пријатеља било у Храму Светог Симеона Мироточивог. У Нишу слава је обележена у Храму Свете Петке.

Представници организације у Црној Гори, заједно са пријатељима и волонтерима окупили су се у Цркви Светог Василија Острошког у Херцег Новом, како би са осталим верницима прославили празник.


Исус Христос, Богочовјек дошао је да спаси род људски, да спаси човјека од гријеха, ђавола, смрти и свега пролазног и призвао нас грешне да будемо непролазни, да будемо синови и народ Божји. Подвиг је и што чини Хуманитарна организација Срби за Србе, да помажу свом народу. Тако је и Свети Василије, гоњен од Турака, од прозелита, гоњен од злобних људи, ишао до Свете Горе и вратио се у земљу Херцеговину и Острог, да проповиједа ријеч Божију да страда за Христа. Све што се догађа показује да смо Божји народ и љубимо све друге народе других вјероисповијести – навео је у беседи, након литургије, протејереј Драган Пешикан.

У Републици Српској чланови, волонтери и пријатељи окупили су се у Храму Покрова пресвете Богородице који се налази у Лакташима. Касније у току дана, чланови организације имали су привилегију и част да узнесу заједничку молитву Светом Василију Острошком на вечерњем богослужењу у Манастиру Клисина.

У Цириху чланови, волонтери и пријатељи организације окупили су се у Храму Свете Тројице. Након тога, швајцарски огранак организовао је славски ручак.

Канадски огранак Хуманитарне организације Срби за Србе, и ове године, прославио је славу у Храму Сабора српских светитеља у Мисисаги.

Након прошлогодишњег обележавања славе у Нирнбергу и Берлину, ове године чланови, пријатељи и волонтери немачког огранка обележили су славу у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту.

У Сједињеним Америчким Државама, као и претходних година, обележавање славе организовано је у Цркви Светог Николе у околини Чикага.

Црква Светог Василија Острошког у Ослу била је место молитвеног окупљања и обележавања славе норвешког огранка наше организације.

Због мера које су уведене услед корона вируса у Аустралији, пријатељи и волонтери Хуманитарне организације Срби за Србе окупили су се у Сиднеју, где су у кућним условима прославили славу.

У Парохији Светих Кирила и Методија у Грацу, аустријски огранак је заједно са пријатељима и волонтерима организације обележио славу.