У посети Маливојевићима код Теслића

Извештај: СЗС Република Српска

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе су били и у Теслићу гдје смо обишли породицу Маливојевић Слободана у селу Блатница. Маливојевић Слободан и Ружа са своје четверо дјеце живе у малој кућици на осами из 1966. године. Дијана (17) иде у средњу школу у Теслићу и одлична је ученица.  Дејан (12) и Славен (7) иду у школу која се налази шест километара у једном правцу. Мали Срђан (6) ће им се придружити слиједеће године. Зими када напада велики снијег дјеца остају кући јер им је немогуће се пробити до школе кроз шуму.

Браћа Дејан, Срђан и Славен Маливојевић

Маливојевићи оскудијевају у свему. У просторији која им је уједно и дневни боравак и кухиња и спаваћа соба укључен је цртани филм на малом старом телевизору. Компјутера и мобилног телефона  та дјеца немају. Спавају сви у једном кревету у другој просторији.

Како ћеркица Дијана није била код куће током посете, усликали смо њихову заједничку фотографију од пре три године

Мајка Ружа са својим синовима

Мајка Ружа, одржава чистим тај мали кућерак колико може. Све је на свом мјесту али толико тога недостаје тој дјеци. Ружа је болесна и често мора љекару. Тежак живот не мази ни дјецу која су преозбиљна  за своје године.

Породица Маливојевић у свом дому

Веома лоши услови за живот у старој кући

Слободан се бори како зна и умије. Има коња и са њиме ради за дневницу, али како каже нема народ пара и све мање га зову. Имао је дуга струје па је морао продати краву да то плати. Набавио је козе да дјеца имају млијека и поред прасади и кокошки то им је сва имовина. Јако велико имање имају али не обрађују пуно земље јер Слободан покушава дјеци обезбједити бољи дом. То му је приоритет јер кућерак у ком живе само што се није срушио. Све је дотрајало у тој старој кући и греде и кров…

Кућа у којој тренутно живи породица Маливојевић

Мало ниже на приступачнијем терену Слободан је започео нову кућу. Озидао и покрио али ту се стало. Кућа има уведену струју али је треба развести по просторијама. Треба довести воду, поставити столарију и под и омалтати зидове. Да би Слободан опремио само доњи спрат и преселио своју дјецу треба му око 10.000 КМ што је за њега немогуће зарадити.

Нова кућа у коју је планирано да се пресели породица Маливојевић

Овим путем молимо све људе доброг срца да нам помогну да Маливојевићима опремимо најнеопходније и да Дијану, Дејана, Славена и Срђана смјестимо у безбједнији дом гдје ће имати макар више мјеста за спавање а и за игру па ће се можда и та дјеца као остала, чешће смијати.

ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ!