У посети породици Стевановић из Сурдулице

Хуманитарна организација Срби за Србе почетком априла посетила је десеточлану породицу Стевановић из Сурдулице. Ова многочлана породица у којој живе чак три генерације, отворила је врата свога дома за чланове наше организације који су имали прилику да попричају са Стевановићима и сачине извештај о овој породици.

Почевши од најстаријих па све до најмлађих чланова, породицу Стевановић чине: деда Александар, бака Љубица, родитељи Мирослав и Валентина и њихово шесторо деце – Вељко (16 година), Мирјана (6), Емилија (4), Михајло (3) и близанци Александар и Александра (2).

Породица Стевановић живи у пространој кући око које имају 5 ари земље коју вредно обрађују. Од животиња чувају неколико кокошака, што је како кажу једино могуће због урбаности средине у којој живе где је чување стоке забрањено.

Што се тиче месечних примања, деда Александар има пензију која готово цела одлази на кредит који су Стевановићи зимус узели за основне животне потребе. Родитељи Мирослав и Валентина су незапослени, што посебно погађа оца Мирослава који каже да никако не може да пронађе посао. Како нам каже, радио је све до несреће која га је задесила када му се преврнуо комбајн, приликом чега је задобио повреду у пределу рамена где су му стављене шипке. Што се тиче социјалне помоћи, због простране куће и земље Стевановићи не испуњавају услове за добијање исте, па осим дечијег додатка немају никаква примања.

Оно што Стевановиће највише брине је стање унутрашњости куће, која није реновирана 30 година. Постоје многи проблеми почевши од дотрајале столарије и бродског пода на спрату куће који је пропао. Такође, дотрајали су и кревети на којима спавају мали Стевановићи, као и ормари и полице у дечијим собама.

Ипак, како сами кажу, највећи проблем представљају водоводне цеви у кући, које стварају влагу и које су у јако лошем стању, па је потребно да се што пре замене. Проблеми са цевима највише су приметни у купатилу које је доста оштећено од влаге, док бојлер услед компликација које имају са цевима није у функцији.

Позивамо све донаторе да нам се прикључе у акцији помоћи породици Стевановић, која је једна од 200 породица које планирамо да помогнемо у 2019. години.