У посети породици Виторовић из Н. Вароши

Средином априла чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су село Доња Бела Река надомак Нове Вароши где живи шесточлана породица Виторовић. Отац Милијан, мајка Љиљана и њихова деца Милош (17), Милутин (15) и близанци Милан и Милица (5) дочекали су нас у омањој, старој и трошној кући која им је постала једини кров над главом након што им је 2016. године изгорела кућа због, како су нам објаснили, проблема са инсталацијама.


Иако смештени у идиличним планинским пределима, бајка врло брзо прелази у реалност где се двоје храбрих и вредних родитеља свакодневно боре за своје четворо деце и њихово боље сутра, трудећи се да им обезбеде што квалитетније услове за одрастање, услове који би требало да буду саставни део сваког домаћинства у 21. веку.


Главни извор прихода овој породици је очево надничење које се смањило због проблема са кичмом који су настали након несреће са трактором коју су Милијан и старији син Милош имали прошле године, где је Милош једва преживео. Породица Виторивић је ускраћена за социјалну помоћ, па је једина олакшица дечији додатак. Такође, од користи им је и мали део обрадивог земљишта, као и стока коју држе.


Кроз разговор са Милијаном и Љиљаном сазнали смо да оно што је породици приоритет у овом тренутку јесте изградња и опремање спрата на већ постојећој плочи како би Милош, Милутин, Милан и Милица могли комотније да живе и стасају у квалитетне људе. Старији синови спавају у креветима који су у катастрофалном стању, а што се купатила тиче имају само туш у старој кући. Милош је радним данима у школи у Ужицу, а кући долази викендом. С обзиром да имају услове, и проширење сточног фонда би им било од великог значаја.

Срби за Србе са породицом Виторовић


Надамо се да смо успели колико-толико да приближимо причу ове породице, као и да ћемо заједничким снагама успети да им помогнемо и дамо подстрек за даљи рад и труд. Позивамо све људе добре воље да се прикључе Хуманитарној организацији Срби за Србе у борби против сиромаштва.

Деца породице Виторовић