У посјети породици Ђокић из Шековића

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Републике Српске обишли су и шесточлану породицу Ђокић из мјеста Врело које се налази у општини Шековићи. Породицу Ђокић чине отац породице Живојин и мајка Велка и њихово четворо дјеце Славен (23 године), Младен (19) и сестре близанке Валентина и Кристина (13).

Ђокићи живе у властитој кући, коју су колико-толико оспособили за живот, но идаље је у доста лошем стању, са старим намјештајем и техником, а немају ни купатило па су принуђени да користе пољски тоалет. Поред куће породица има и помоћни објекат у којем држе једну краву и коња и 20-так оваца. Такође, породица око куће посједује и земљиште од 120 дунума (око 1.200 ари) које су једним дијелом претворили у башту и у воћњак, а остали дио користе за прехрану домаћих животиња које узгајају.

Од редовних мјесечних примања породица остварује 140,00 КМ дјечијег додатка, а остатак прихода родитељи и син Младен остварују надничењем код других људи и обрађујући не само своје већ и земљишта других људи. Такође, дио њиховог земљишта је под шумом па извлачећи дрва успију да себи обезбиједе огрјев за зиму, а продајом дрва исто зараде нешто новца.

Поред тешке ситуације у којој се налазе, додатни проблем породици представља и болест најстаријег сина Славена који је нажалост ментално заостао.

Но породица Ђокић не клоњава духовом и спремни су да својим радом обезбиједе бољи живот за себе и за своју дјецу. На питање која би им помоћ била најпотребнија одговорили су да би то била средства за рад. Обзиром да обрађују заиста велико своје земљиште, а и земљишта која су власници који су напустили ово село препустили њима за одржавање и да посједују шуму, најадрекватнија помоћ би свакако било обезбјеђивање механизације за рад, прије свега трактора са додатним прикључцима за обраду земљишта и за рад у шуми. Такође, обзиром да је Младен завршио средњу школу за вариоца и да жели да се бави тим послом у будћности, Младен је изразио жељу да му уколико је то могуће обезбиједимо један апарат за варење.

Тешка ситуација вишечланих породица у селима која одумиру и на коју приликом наших посјета све чешће наилазимо мало кога оставља равнодушним. Већина захтјева за помоћ ових породица се не огледа у обезбјеђивању што комформнијег живота већ искључиво у набавци пољопривредне механизације и изградње помоћних објеката како ми могли што успјешније да се баве пољопривредом и да својим радом обезбиједе прије свега основне услове за живот. Ми као организација настављамо са акцијама помоћи овим породицама и трудимо се да истих акција помоћи у будућности буде што више, стога вас и овим путем позивамо да сходно својим могућностима подржите рад наше организације.

Породица Ђокић испред свог дома

Нема предаје!
СЗС Република Српска