У посјети породици Кнежевић из Оштре Луке

Чланови и пријатељи Хуманитарне организације Срби за Србе из Републике Српске у току мјесеца марта посјетили су још једну породицу и то овај пут породицу Кнежевић која живи у Оштрој Луци, а која се налази између Приједора и Санског Моста. Самохрана мајка Радана (55 година) подиже своје петоро дјеце Драго (21 годину), Николина (19), Видосава (17), Невена (14) и Ђорђе (12), док се отац породице већ неколико година налази на издржавању затворске казне и то због насиља у породици.

Породица живи у јако тешким условима обзиром да већ шест година живе без струје и воде. Једино редовно примање које остварује породица је 90,00 КМ по основу додатка за туђу његу и помоћ, а које прима мајка породице за издржавање најмлађе кћерке Невене, која је данак лошег живота, нажалост, платила добивши нападе епилепсије и од којих се сада лијечи.

Чак и након што добију поменути додатак исти одмах прослиједе за мјесечне карте за аутобус, јер најстарије кћерке иду у средњу школу у Приједор. Да би се прехранили, мајка иде у надничење код осталих мјештана у селу, а узгајају и башту на свом имању.

Кућа у којој живе иако није завршена до краја, ипак је колико толико условна и породица нема проблем са влагом и прокишавањем, а који има велики број породица са којима се наша хуманитарна организација сусреће у свом раду, но далеко од тога да је достојна живљења људи у 21. вијеку и комфору на који је већина људи навикла.

Као што смо и споменули велики проблем породици представља то што немају струју, те су и могућности за нашу помоћ значајно ограничене, стога ћемо овдје изнијети апел јединици локалне самоуправе и надлежним институцијама да покушају на неки начин да заобићу баријере и обезбиједе прије свега струју породици.

А како су нам сами пренијели, највећи проблем поридици је тај што често оскудијевају у храни, тако да би куповина краве или коза много значила породици и ријешили би колико-толико овај горући проблем, док конкретнија помоћ не буде могућа. Ми као организација ћемо се потрудити да у складу са својим могућностима помогнемо колико можемо породицу како би им учинили живот лакшим и пристојнијим и стога нам је неопходна ваша помоћ, те и овај пут апелујемо и позивамо да сходно свијим могућности подржите акције Хуманитарне организације Срби за Србе.

Дјеца су наша будућност!
СЗС Република Српска