У посјети породици Крнета из Б. Грахова

Настављајући са акцијама посјете породицама које Хуманитарна организација Срби за Србе планира да помогне у току ове године, овај пут посјетили смо и једну породицу са територије Федерације Босне и Херцеговине и то породицу Крнета која живи у селу Засеок код Босанског Грахова, на самој граници Босне и Херцеговине и Хрватске. Породицу Крнета чине отац породице Саша и мајка Анђелка и њихова два сина Василије (2 године) и мала беба Вукашин од само шест мјесеци. Такође, у домаћинству заједно са њима живе још Сашини родитељи, а повремено и Сашин брат са својом породицом.

Живот у Засеоку се не разликује много од живота у другим крајишким мјестима. Након што је село девастирано у последњем рату, само мали дио становништва је одлучио да се врати и колико-толико обнови своје куће. Посао је доста тешко наћи, да не кажемо немогуће и да би људи преживјели морају се ослонити искључиво на себе и на свој рад. Тако и породица Крнета лишена свих редовних примања, а да подсјетимо у Федерацији БиХ не постоји систем помоћи породицама путем дјечијег додатка, узгаја башту у близини своје куће и баве се сточарством као главним извором прихода.

Породица посједује једну краву, која им служи за задовољење личних потреба и посједује велико стадо од око 100 оваца. Велики проблем породици за ширења стада на око 200 оваца, а што је оптималан број за бављењем овчарством, представља то што немају адекватну шталу и тренутно су принуђени да овце држе по напуштеним и руинираним кућама, које су им власници који не живе више у њиховом селу уступили на кориштење.

Породица Крнета

Обзиром на описану ситуацију наша помоћ породици би ишла у правцу изградње штале, а за помоћ су нам потребна значајна средства у оквирном износу од 12.000,00 КМ. Такође, обзиром да породица посједује трактор велика помоћ би се огледала и у виду набавке прикључака за трактор и то фрезе и рото-косе.

Свако вријеме има своје хероје, а хероји нашег времена су свакако и чланови породице Крнета. Услед све већег негативног тренда одласка младих и читавих породица у земље западног свијета, који је последњих година све више присутан на нашим просторима, заиста је права ријеткост наћи млади брачни пар који је спреман да остане на свом огњишту и који је спреман да се искључиво својим радом избори за бољи живот своје породице. Морамо признати – херојски чин вриједан дивљења, за који је потребно много труда и одрицања.

Како се као организација трудимо да што више помажемо социјално угрожене породице, као и породице које живе на просторима гдје је опстанак нашег народа угрожен, то не сумњамо да ћете и овај пут препознати наш рад и подржати акције наше хуманитрне организације, јер породице као што је породица Крнета заслужују сваку и моралну и финансијску подршку!

Нема предаје!
СЗС Република Српска