У посјети породици Шобот из Б. Петровца

У току мјесеца априла, представници Хуманитарне организације Срби за Србе посјетили су још једну породицу са територије Федерације Босне и Херцеговине, и то овај пут петочлану породицу Шобот из села Бравско које се налази између Босанског Петровца и Кључа. Породицу Шобот чине отац породице Перо и мајка Сретанка и њихово троје дјеце Адријана (8 година), Дијана (7) и најмлађи Лазар (2).

Шоботи живе у властитој кући, која је у рату била девастирана, као и већина кућа у селу, а отац породице Перо је успио некако да је обнови, тако да су оспособљене двије собе и купатило, но и оне захтјевају додатне радове.

Ни у селу Бравско ситуација није ништа другачија него у осталим селима, редовног посла нема и људи да би преживјели морају да се ослањају на свој рад. Тако и породица Шобот узгаја башту и држи домаће животиње. Обзиром да се доста породица након ратних дешавања није вратила у село, Шоботи одржавају и њихова имања и узгајају башту на њима, а држе и овце, козе, живину и имају једног коња.

Од редовних примања породица добија 105,00 КМ социјалне помоћи, а додатни приход отац породице остварује радећи сезонски у шуми.

Купатило породице Шобот које је потребно додатно уредити

На питање која помоћ би била најадекватнија за породицу, отац породице нам је рекао да би то био мотокултиватор са додатним приључцима: косом, фрезом и приколицом. Као што смо и навели отац породице одржава и друга имања чиме би могао додатно да приходује, а и да сакупља сјено за прехрану животиња, које је до сада углавном пропадало јер није стизао да га купи због сезонског посла у шуми, којег највише има када је и сезона пољских радова. Такође, значајна помоћ би се огледала и у сређивању постојећих просторија, а посебно купатила.

Адријана, Лазар и Дијана Шобот

Обзиром да се ради о заиста вриједној породици у шта смо се увјерили приликом посјете, а што доказује и то да су нам као потенцијалну помоћ тражили машине за рад, морамо се сви заједно потрудити да им у наредном периоду то и обезбиједимо и то уколико је могуће прије почетка љетне сезоне радова. Стога вас и овим путем позивамо да у складу са својим могућностима подржите рад Хуманитарне организације Срби за Србе да би неопходна помоћ стигла на што више адреса.

Породица Шобот

Нема предаје!
СЗС Република Српска