Уручена помоћ Васићима

Хуманитарна организација Срби за Србе посетила је 4. марта петочлану породицу Васић из Вршца, коју чине: Јован (1993), Нада (2000), Анђела( 2002), Младен ( 2004 ) и самохрана мајка Гордана (1973). Мајка је незапослена, са месечним примањима од 15 000 динара – дечији додатак од 7.600 дин. и социјална помоћ од 7.400 дин. Од 2006. год. живе без струје, а 26,000 дин. износи дуг. Најстарији син Јован је престао је да иде у средњу школу, да би чувао браћу и сестре, Нада је 3.разред, а Анђела 2. разред основне школе. Најмлађи и најшармантнији члан породице мали Младен иде у забавиште.

Данас су нас сво четворо дочекали код куће, нису отишли у школу. По речима мале Анђеле, мама им не да да иду по кишном дану у школу, да се не би разболели. Чињеница је да немају јакне. Мајка Гордана је веома комуникативна и ведрог духа, упркос ситуацији у којој се налази. Кућа је трошна и неизолована, Греју се на дрва (ако можете те летве назвати дрвима). Гордана каже: ”Не знам више шта да поломим из дворишта, да употребим за огрев.” Деца су у почетку била јако стидљива и повучена, али прелепа. Нису желела да погледају кесе пуне одеће, обуће које смо им донели. Касније су само тихо девојчице распаковалие кесе и однеле ствари у своју собу.

Невероватно је да су се девојчице највише радовале, не патикама, јакнама, већ најмањим ситницама: дечијим часописима, хемијским оловкама у боји, свескама, малим бројаницама… Кад падне мрак, кажу да се играју жмурке или спавају. Нада зна да меси хлеб, кува пасуљ, кромпирову чорбу, супу… (мене је са кулинарским знањем знатно прешишала), ни мала Анђела не заостаје за њом. Поред тога што смо се сложили да платимо рачун за струју, остатак пара (око 10,000 дин.) договорили смо се са Горданом да  их потрошимо за намирнице. Апсолутно не чуди и утисак колико је тој жени урођено да, кад уђе у продавницу, се хвата за најјефтиније и најпотребније. Од четкица за зубе до уља и џема, преко тестенина, тоалет папира… Све оно што ми сви узимамо здраво за готово.

Највећи утисак јесте тај што су најсиромашније породице најугроженије делом и због тога што морају да плаћају дажбине (струја, легализација, тв претплата, плин) држави која би реално требало да брине о њима. Породицу Васић држава тужи што не плаћају ТВ преплату, а ТВ (јер немају струју) већ неколико година не укључу, с времена на време са њега обришу прашину…. има ли већег апсурда од тога! Зашто у нашој земљи не постоји закон да најугроженији не плаћају струју, плин за грејање?! Зар поред тога што морају да се муче да прехране своју децу, да им купе прибор за школу, јакну или ципеле, највећа брига треба да им буде рачун за струју?! Помоћ у храни коју је обезбедила наша организација