Васкршња акција помоћи у Источној Славонији

У склопу традиционалне Васкршње акције Хуманитарне организације Срби за Србе помоћи породицама у Крајини, посетили смо три породице у Источној Славонији, којима је испоручена помоћ. На подручју Мирковаца и Острова који се налазе у околини Винковаца било је тежиште ове акције.

Прво је посећена породица Радељевић, родитеља Душана и Мирославе из места Мирковци. Они имају троје деце Дајану (12), Јовану (10) и Јована (6). На свом имању недалеко од куће у којој тренутно живе са Душановом мајком и братом започета је градња нове куће, која је oтприлике завршена до пола.

Како би наставили са изградњом куће и генерално убрзали раодве, наша организација им је обезбедила превасходно материјал за фасаду у вредности од 1.000 €. Отац Душан се и сам бави грађевинским радовима, па ће моћи већину посла сам да одради.

Недалеко од Радељевића у истој улици посетили смо другу породицу из Мирковаца. Породицу Поткоњак чине родитељи Никола и Биљана и четворо деце Јовица (23), Јелена (20), Славица (17) и Марија (15). Породица је својевремено избегла из оближњих Винковаца, али нажалост и даље живе као подстанари.

Велики број напуштених кућа се налази у тим крајевима, а долазимо у ситуацију да људи који су још увек ту присутни и не желе да напусте своја родна места морају да живе као подстанари. На крају једина могућа помоћ у ситуацији у којој се налази породица Поткоњак, била је испорука најосновнијег намештаја и покућства у вредности од 1.200 €.

Последња породица којој је испоручена помоћ овог пута, била је породица самохране мајке Тихане Рајковић.

Тихана живи такође као подстанар у месту Острово, са своја два малолетна сина Матеом (8) и Мариом (6).

За њих смо као најургентнију помоћ тренутно обезбедили једну веш машину у вредности од 330 € и нешто мало основних намирница.

Искористили смо прилику да у Острову обиђемо радове на изградњи купатила код породице Барбарић, коју смо посетили још у фебруару. Породица има три ћеркице Далију (5), Денису (4) и Николину (2).

Радови су почели пре неколико дана пуном паром, па се очекује да у наредних неколико недеља ова породица коначно добије толико жељено купатило. Вредност целокупног пројекта износи 3.330 €.

С обзиром на постојећу жељу и ангажованост локалног свештенства за помоћ свом народу, а под руководством пријатеља наше организације и новоизабраног Епископа осечко-пољског и барањског г.дина Херувима, који се већ одавно доказао на пољу помоћи српским породицама, очекујемо да се у времену које је пред нама интезивирају активности у тим крајевима, како би успели заједничким снагама са Епархијом да помогнемо и сачувамо народ који још увек није напустио своја огњишта.

Рачуни и потврде финансиране помоћи