Васкршња акција у Крајини, I део

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су, у склопу велике Васкршње акције, укупно седамнаест породица на подручју Далмације. Том приликом испоручена је помоћ за четрнаест породица, док је за преостале три породице испорука помоћи у припреми. Такође посећено је и удружење „Жене косовске долине“, са којим је остварена конкретна сарадња у претходном периоду, а које смо помогли и овом приликом. Укупна вредност испоручене помоћи износи 14.800 €, а укупна вредност планиране помоћи износи око 20.000 €.

Преглед испоручене помоћи:

 • Тестера за сечење метала
 • Половна балирка за сено
 • Три кревета са душецима, ормани и дечији радни столови
 • Шпорет/котао за централно грејање целе куће
 • Комбиновани фрижидер
 • Две нове прикључне тракторске фрезе
 • Половни трактор
 • Овце тринаест комада
 • Једна крава
 • Један бик
 • Грађевински материјал за санацију крова и услуга мајстора
 • Грађевински материјал за изградњу свињца
 • Грађевински материјал за санацију влаге у кући
 • Грађевински материјал за обнову школе у Риђану

 Мирослав Вученић са материјалом за санацију крова куће

Акцију обиласка помогнутих породица започели смо на подручју Далматинског Косова. Прво је посећена породица Вученић, у месту Звјеринац код манастира Лазарице, коју чине родитељи Мирослав и Данијела и деца Шпиро (5 год) и Мирослава (9 год). Њима је обезбеђен грађевински материјал за санацију крова, као и услуга ангажовања мајстора у укупном износу од 700 €.

 Срби за Србе са породицом Вученић

Недалеко од њих у месту Орлић посећена је бројна породица Симић, у којој живе родитељи Здравко и Мирјана и деца Романела (21 год), Ђурђа (19 год), Јелена (14 год) и Сања (7 год). За ову вредну породицу о којој смо чули само речи хвале за њихов рад и труд, купили смо нову прикључну тракторску фрезу у вредности од 1.000 €.

 Заједничка фотографија са породицом Симић

Након тога имали смо прилику да се упознамо са чланицама удружења „Жене косовске долине“ које су нам захвалиле за сву пружену помоћ од почетка наше сарадње, као и за нову донацију у виду грађевинског материјала за потребе оспосбљавања старе школе у Риђану, која ће бити будуће седиште свих њихових активности.

 Истовар материјла за сређивање школе у Риђану

 Грађевинкси материјал уручен удружењу „Жене косовске долине“

Овог пута испоручен је грађевински материјал у вредности од 500 €. Упознали смо се са свим текућим и будућим пројектима који ће бити на велику корист целокупној српској заједници са подручја Далматинског Косова.

 Балирка за сено уручена је породици Синише Сладоје

Следеће одредиште је био далеки Сињ, односно село Лучани. Тамо су посећене две породице Сладоја. Прву породица Сладоја коју посећујемо чине родитељи Синиша и Ивана и деца Никола (10 год) и Лука (8 год). За њих смо наменили 1.000 € за куповину половне балирке за сено.

 Срби за Србе са породицом Душана Сладоје

 Породици Душана Сладоје обезбеђен је бик

Недалеко од њих живи друга породица Сладоја, у којој живе Душан и Драгица са дечицом Луком (5 год) и Илијом (3 год). На овој правој малој фарми животиња у пријатном окружењу имали смо прилике да попричамо мало ближе са овом вредном породицом. За потребе даљег унапређења свог газдинства и развоја сточарства, купљен је бик у вредности од 1.000 €.

 Заједничка фотографија са породицом Котараш

 Намештај за дечију собу уручен је породици Котараш

Акцију даље настављамо у Книну и околини. Прво посећујемо породицу Котараш, у којој живе родитељи Мирослав и Тина, са децом Николом (10 год), Нином (8 год) и Филипом (6 год). С обзиром да као подстанари живе у кући пуној влаге, решили смо да им помогнемо набавком кревета са душецима, као и орманима и радним столовима, а све за потребе најмлађих. Износ испоручене помоћи био је 1.100 €.

 Породици Брадаш ускоро ће бити уручена крава

После Котараша, стижемо до села Жагровић такође недалеко од Книна. Ту смо посетили породицу Брадаш, коју чине родитељи Дражен и Снежана и деца Милица (12 год) и Јелена (10 год). План је да се за њих ускоро купи и испоручи једна крава.

 Спортска породица Орловић

 Машина за сечење метала обезбеђена је за породицу Орловић

У селу Љубач код Книна, обишли смо породицу Орловић, у којој живе родитељи Петар и Николина са децом Денисом (10 год.), Данијелом (7 год.) и Петром (2 год.). За њих је купљена професионална машина за сечење метала у вредности од 900 €, коју ће отац породице Петар користити како би умногоме развио посао којим се иначе приватно бави и од којег издржава своју породицу.

 Део материјала за санацију влаге код породице Марић

 Породица Марић испред свог дома

У самом Книну долазимо до породице Марић, коју чине родитељи Зоран и Гордана са ћерком Саром (12 год). Велика влага у кући доста отежава живот свих укућана. Молба од породице Марић била је да се помогне у набавци грађевинског материјала за санацију влаге. Материјал је испоручен непосредно пре нашег доласка, а вредност помоћи износила је 900 €.

 Грађевинкси материјал за будући свињац породице Дамјановић

 СЗС са породицом Дамјановић испред њихове куће

Следећа породица коју обилазимо јесте породица Дамјановић из Голубића. Родитељи Давор и Мирјана живе са ћеркама Сузаном (20 год) и Сањом (16 год). Пошто су се недавно због тешког живота и недостатка посла вратили из Книна у Голубић, план им је да крену озбиљније да се баве сточарством. За почетак планиран је узгој свиња, па је за ту намену купљен грађевински материјал у износу од 700 €.

 Породица Бабић

 Стадо оваца породице Бабић бројније је за још 13 оваца

Другог дана акције посетили смо неколико породица са подручја Жегара. Прво смо дошли до породице Бабић. Отац Милован живи са супругом и ћерком Милицом (3 год) и бебицом Мајом од неколико месеци. За потребе даљег развоја сточарства, тачније узгоја оваца, купљено је тринаест комада оваца у вредности од 900€.

 Испоручена крава за породицу Кљајић-Перић на подручију Жегара

Помоћ за развој сточарства добила је и породица Кљајић-Перић којој смо донирали 1.000 € за куповину краве. Родитељи Сава и Снежана и деца Дејан (8 год) и Лана (7 год) живе у овом скромном домаћинству.

 Породици Ћосо планирана је набавка фрезе са приколицом

Трећа породица са подручја Жегара која је у плану за најскорију помоћ, јесте породица Ћосо коју чине родитељи Ненад и Марија и деца Јелена (9 год) и Младен (3 год). За њих је предвиђена донација од 1.000 € као помоћ при куповини половне фрезе са приколицом.

 Трактор за породицу Вујасиновић

Поново смо били активни на подручју Кистања и околине где смо посетили две породице које смо раније помагали и обезбедили значајну помоћ, која ће им значајно помоћи да се економски осамостале и учврсте. Прво смо посетили породицу Вујасиновић коју чине родитељи Далибор и Николина и деца Анђелина (9 год) и Јован (5 год). За ову вредну и радну породицу обезбедили смо половни трактор у вредности од 3.000 €. Трактор који је обезбеђен биће на корист и манастиру Св. Недеље у Оћестову, пошто отац породице Далибор већ дуже време активно помаже братству овог манастира.

 Заједничка фотографија са породицом Штрбац

Након тога посећујемо и породицу Штрбац. Породицу такође знамо већ доста дуго, а у домаћинству живе родитељи Небојша и Сузана и деца Јелена (17 год), Милица (16 год), Лазар и Марија (15 год). У току је набавка машине за гравирање односно израду сувенира на специјалним каменим плочама. Вредност поменуте машине износи 2700 €. Претежно ће се израђивати сувенири за потребе наших цркава и манастира широм Далмације, а надамо се да ће ови јединствени и занимљиви сувенири наћи свој пут и до осталих храмова СПЦ широм Балкана.

 Шпорет/котао за грејање целе куће породице Суботић

 Породица Суботић испред своје куће

Следећа породица коју смо успешно помогли је породица Суботић из Ервеника. У породици живе родитељи Ђорђе и Николина са децом Анђелом (18 год.), Душаном (14 год.) и Мирјаном (10 год.). Због запослења оца Ђорђа и школских обавеза деце, већи део времена проводе у кући недалеко од Книна. Из тог разлога обезбеђен је специјални шпорет/котао за грејање целе куће у вредности од 900 €.

 Породици Кнежевић уручен је комбиновани фрижидер

Даље нас пут води до Отон поља и усамљене породице Кнежевић. Ову породицу чине родитељи Предраг и Бранка са дечицом Кристином (5 год.) и Наталијом (2 год.). Тешке услове у којима живи ова породица, покушали смо да побољшамо набавком једног комбинованог фрижидера у вредности од 300 €.

 Тракторска фреза испоручена је породици Млађен

Последња породица која је помогнута на подручју Далмације била је породица Млађен из једног удаљеног села код Ервеника. Породицу чине родитељи Слободан и Јелена и деца Снежана (20 год.), Силвана (14 год.) и Сања (8 год.). Још једна вредна и радна породица, којој смо омогућили да својим радом побољшају економски положај и својој деци обезбеде сигурнију будућност. Испоручена је тракторска фреза у вредности од 900 €.

 Срби за Србе у порти манастира Оћество

Имали смо поново прилику да посетимо велике светиње Далматинског краја као што су манастир Св. Недеље у Оћестову, манастире Лазарицу и Крку, као и једну од најстаријих цркава на подручју Далмације цркву св. Ђорђа у Пађенима.

 У порти манастира Крка

Помоћ преосталом српском живљу у Крајини, са освртом на подручје Далмације је од великог значаја. Посебно је значајно притећи у помоћ младим породицама и породицама које имају већи број малолетне деце, како би Српски народ на том подручју имао и најмању шансу да опстане у времену које је пред нама. Очекује нас ускоро наставак Васкршње акције помоћи Српском народу широм Крајине, стога позивамо све људе добре воље да помогну сходно својим могућностима, како би планирана помоћ нашим сународницима била брзо спроведена у дело.

 СЗС испред цркве Светог Ђорђа у Пађенима

Рачуни и потврде финансиране помоћи