Васкршња акција у Метохији

Након прославе Видовданског празника на Косову и Метохији, завршена је успешно још једна Васкршња акција у нашој јужној покрајини. Заокружили смо ову традиционалну акцију испоруком помоћи за шест породица из Метохије, у укупној вредности од 12.100 €.

Прво су посећене две породице у Великој Хочи којима је махом испоручен најнеопходнији грађевински материјал за санације и адаптације њихових домова. Породици Симић, коју чине родитељи Крста и Вера и три синчића Стефан (4 год), Алекса (3) и Новак (2), помогли смо у адаптацији горњег спрата куће, како би превасходно малишани имали просторије само за њих.

Срби за Србе са породицом Симић

Набављено је двоје врата, материјал за подове, 2 прозора, зидна фасада у вредности од 2.000 €. Иначе кућа у којој Симићи живе стара је скоро 170 година.


Постављање изолације на кући породице Чукарић

Друга породица којој је пристигла договорена помоћ у Великој Хочи, били су Чукарићи. Породицу чине родитељи Драгољуб и Станимирка, и синови Крста (31) са супругом Јованом (25) и бебом Ксенијом (2 месеца), Ђорђе (20) и Коста (18). За њих је обезбеђен материјал за термоизолацију куће, односно фасаду у вредности од 1.800 €.


Срби за Србе са породицом Угреновић

Обилазак помогнутих породица настављамо идућег дана посетом Гораждевцу и породици Угреновић. Дејан и Марија имају две ћеркице Наталију (2) и тек рођену Николину, која још није стигла кући из породилишта за време наше посете. У домаћинству још живи и Дејанова мајка Милијана. За њих је обезбеђен материјал за замену крова, у виду дрвне грађе и црепова у вредности од 2.400 €.


Срби за Србе са породицом Дашић

Пут нас даље води у село које по први пут посећујемо, а где смо успели да обезбедимо помоћ за две повратничке породице. У питању је Брестовик, у ком живи свега неколико десетина Срба. Помоћ је прво стигла до вредне породице Дашић. Отац Миодраг и мајка Слађана подижу четворо деце, што је за место и околности под којима живе прави подвиг.

Најстарији је Бранко (19 год), Марта (17), Мирјана (13) и најмлађи Миљан (11). У вредности од 2.000 € купљена им је угаона гарнитура, дупли орман, гардеробер, кревет на спрат, сто и шест столица.

Преко пута породице Дашић, живе њихове комшије породица Драшка Џаврића и његове супруге Дијане. Џаврићи имају два синчића Јована (8) и Александра (4).


Срби за Србе са породицом Џаврић

Испоручена је заиста разноврсна помоћ за Џавриће почевши од половне приколице за фрезу, преко млина за брашно, моторне тестере за дрва, ручне бушилице, фрижидера и на крају трпезаријских столица. Вредност испоручене помоћи износила је 1.500 €.


Срби за Србе са породицом Арсић

На крају посећујемо још једно опустело и заборављено српско село у Метохији. Породица Арсић, самохрана мајка Сузана, живи у Сувом Лукавцу са својом свекрвом Граном и сином Радисавом (16 год). Сузана је након упокојења супруга пре две године, преузела на себе цело домаћинство, па смо из тог разлога услишили њихове жеље и обезбедили им нову фрезу у вредности од 2.400 € , са којом ће обрађивати земљу коју поседују.

Вођени Видовданским, односно Косовским заветом настављамо борбу за преостали народ који још увек опстаје у изолованим метохијским селима. Народ који свакодневно прави подвиге самим животом у том нимало пријатељском окружењу и који једини има право да се назове наследницима и чуварима Косовског завета, достојан је сваке помоћи и дивљења. У тим срединама се и даље рађају српска дечица, мали јунаци који нису бирали када ће се и где родити, добили су ту привилегију да се роде на распетоме Космету, а од пелена су већ понели венац мучеништва. Најмање што сви можемо јесте да их посетимо и да им дамо подршку никако речима, већ само делима, односно испоруком ове скромне помоћи која ће им бар на тренутак олакшати ношење крста.

ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ!

Рачуни и потврде финансиране помоћи