Видовдан ће нам мера бити – у новој акцији испоручена помоћ за двадесетпет породица

Нема Србије без Косова и Метохије, а нема ни Косова и Метохије без српског живља на њему. За нас је сваки метар Србије на Косову и Метохији, јер верујемо у то. И зато смо сваког Видовдана, уназад четрнаест година већ, заједно са нашим страдалним народом на грдноме судилишту. Задужбинаримо заједно, могло би се рећи. Народ који се рађа, одраста и опстаје тамо, не мрдајући ни макац са земље коју му преци оставише у наслеђе, и ми који уложисмо скромнију жртву у виду материјалне помоћи том истом народу. Ми са једне, они са друге стране, а сви заједно на страни истине и под будним очима предака и светитеља, не дозовљавамо да будемо саучесници у ампутацији Космета од српског тела, нити неми посматрачи.


Овај пут, наш удео у овој епској борби огледао се у испоруци помоћи за 25 породица, у укупној вредности од 57.773 евра. Наравно не смемо заборавити ни наше сталне сараднике на терену, Епархијску добротворну организацију Мајка девет Југовића из Грачанице и манастир Високи Дечани, којима се и овом приликом захваљујемо на подршци. Део средстава за ову акцију сакупљен је на Тројци из блока у Земуну и кроз манифестацију Tatto dan за Видовдан на којој је прикиупљено 10.554 евра, а коју су организовали српски тату мајстори.Нашу дводневну акцију започињемо посетом породици Вуксановић из села Севце, на Шар Планини. Ову честиту и вредну породицу чине супружници Милан и Драгана и синови Никола (21) који иначе похађа богословију и Богољуб (17). Породица се бави сточарством и производњом млечних производа, тачније чувеног шарског сира. Како би им помогли да прошире и унапреде производњу, обезбедили смо им једну краву, за коју је издвојено 1.500 евра.

У селу Врбовац, посећујемо младу породицу Москић. Ранко и супруга Анђелија имају ћерку Теодору (4). Породица живи у заједници са Ранковим родитељима и братом. Општина им је направила кућу у коју планирају да се преселе. С обзиром да немају ништа од покућства, наша организација им је обезбедила замрзивач, фрижидер, веш машину, електрични шпорет, шпорет на дрва, кухињске елементе и један усисивач. Вредност обезбеђене помоћи износи 1.850 евра.

Још једна млада породица, добила је заслужену помоћ. Милош и Александра Стојановић, живе у Шилову где одгајају три ћеркице Мину (7), Николету (6) и Милу (2 месеца), а у заједници са њима живе Милошеви родитељи и баба. Милош ради као помоћни радник у школи, а цела породица се бави сточарством претежно. Жеља им је била да увећају постојећи фонд крава, тако да је за ово домаћинство обезбеђена једна крава, за коју је плаћено 1.700 евра.

У истом селу, недалеко од Стојановића, посетили смо Станковић Мирослава, који са супругом Јеленом има децу Виктора (10) и Викторију (7). За њих смо наменили помоћ у виду ПВЦ столарије, јер је постојећа у потпуности пропала. Издвојили смо 2.350 евра, како би се набавила и монтирала тражена столарија.

Чести су проблеми које породице имају са лошом столаријом на кућама. Још једна породица нас је замолила да им помогнемо у набавци ПВЦ столарије, што је наравно и учињено. За породицу Тасић из Глоговца код Ранилуга је издвојено 2.030 евра. Ово домаћинство сачињавају отац Горан, мајка Бојана и ћерке Теодора (15) и Јована (13).

Породица Стевић дочекује нас у селу Понеш. Супружници Срђан и Биљана имају малог сина Деспота (8 месеци). Са њима у домаћинству су још и Срђанов брат Ивица и Срђанови родитељи. За ову породицу испоручили смо материјал за изолацију куће у вредности од 1.550 евра.

У Доњој Брњици, упознали смо се са породицом Дејана Бојковића, који са супругом Радмилом одгаја чак четири ћерке: Милицу (12), Славицу (10), Анђелу (5) и још увек бебу Ирену (10 месеци). Бојковићи живе у дотрајалој кући, на којој је тренутно кров највећи проблем. Са наше стране обезбеђен им је материјал за замену крова у вредности од 2.502 евра.

Једна од лепших прича, коју смо забележили у склопу ове акције, затекла нас је у Племетини у дому невероватне породице Вукасновић. Наиме, породица је остала малтене сама и скоро па потпуности окружена албанским становништвом. Чести одласци и распродаја српске земље, довели су Вукасновиће у такав положај. Међутим то је оно што је и најзанимљивије. Вуксановићи су породица коју чине три брата са супругама и дечицом и њихови родитељи Вељко и Јасмина. Поменимо их редом по старини: Драго и Дијана, са децом Костом (6) и Калином (3), затим Славко и Мирјана са децом Ирином (4) и Виктором (2,5) и најмлађи пар Стефан и Јелена са новорођенчетом Новаком. Вуксановићи су решени да остану и то не било како. Успешно развијају пољопривреду и сточарство и располажу правим правцатим сеоским имањем, на ком би им позавидео велики број домаћинстава широм Шумадије и Војводине. Бројна грла, завидна механизација, транспортна возила, две велике куће. И да нису марљиви као што јесу, већ само да су сложни и на окупу, пркосни да остану, завређивали би сваку врсту помоћи. Ми смо им изашли у сусрет куповином професионалног миксера за сточну храну на приколици. Издвојили смо 5.800 евра у ту сврху.

Још једној породици смо помогли у њиховој намери да се скуће и да остану ту где јесу. У Горњој Гуштерици, породици Владице и Иване Живић, обезбеђен је грађевински материјал за израду плоче на новој кући коју граде. Вредност поменуте помоћи износи 3.000 евра. Живићи имају троје деце, ћерку Виолету (19) и синове Јована (17) и Филипа (13).

Посебно нас радује, када видимо младе брачне парове, који имају жељу да остану на својој дедовини. Таква је породица Немање и Јелене Лазић из Доње Гуштерице, који имају синчића Игњата (2). Почели су да праве кућу, с обзиром да тренутно живе у заједници са Немањиним родитељиа у мањој и старој кући, али због недостатка средстава су тренутно стали са даљом градњом. Како би им дали додатни подстрек да наставе са градњом, обезбедили смо им ПВЦ столарију за нову кућу, у вредности од 2.800 евра.

Тешко је одгајати четворо деце, чак и у много питомијим местима широм централне Србије, а прави изазов и храброст је то урадити на Косову и Метохији, тачније у селу Добротин. Јовановићи, Бобан и Ивана имају четири малишана, Павла (8), Ангелину (6), Петра (3) и Алексу (1,5). Породица је расељена из Словиње, а Бобан је у Добротину купио плац, отворио аутомеханичарску радњу и направио кућу. Породици је обезбеђен материјал за изолацију куће у вредности од 2.400 евра.

Следећа помогнута породица били су Спасићи из села Рабовце. Саша и Мирјана имају синове Немању (11) и Стефана (7) и ћерку Наталију (8). Жеља им је да се баве производњом поврћа, тако да им је са наше стране обезбеђена фреза за трактор, за коју је издвојено 990 евра.

У селу Црепуља, посетили смо породице два брата Ђурића, који живе сложно у заједници. Породици Момчила и Марине, који имају ћерку Миљану (22), синове Миљана (19) и Ранка (15), обезбедили смо пољопривредне прикључне машине (циклон, грабуљу, дрљачу, разбацивач за сено) и шест оваца. Са друге стране, породици његовог брата Бранка, који има супругу Марину и ћерке, Тијану (18) и Теодору (17), обезбедили смо десет оваца и професионалну моторну тестеру. Свеукупно смо издвојили 5.000 евра на помоћ Ђурићима, односно по 2.500 евра за сваку породицу. Свакако породице живе заједно и све добијено ће заједно и користити.

Тежиште акције смо полако пренели на подручје Метохије. Прва посећена породица били су Остојићи из Осојана. Отац Новица и мајка Ђурђа, били су сагласни у захтеву, да им се са наше стране по могућству обезбеди копање бунара, с обзиром да су честе несташице воде, како су нам пренели. Задатак је успешно извршен, бунар је у функцији, а издвојено је 1.500 евра у ту сврху. Остојићи имају малишане Василија (4) и Василису (1).

Посете помогнутим породицама настављамо у Гораждевцу, где су помоћ добиле две породице у склопу ове акције. Прва породица је била породица Душана и Виолете Вуканић. Вуканићи имају четворо деце, Босиљку (26), Бојану (24), Николету (21) и Јована (15). Са Душановим братом Чедом, деле стару кућу на пола. Обезбеђена је помоћ у виду ПВЦ столарије и ламината. 3.000 евра је издвојено у ту сврху.

Друга породица из Гораждевца коју смо помогли, била је породица самохране мајке Радмиле Портић. Са њом живи и четворо деце, Јован (23), Дамјан (22), Невена (14) и Новак (14). Такође смо и за њих обезбедили помоћ у виду ПВЦ столарије и два кауча, с обзиром да је постојећа скроз пропала и не врши своју функцију. Вредност добијене помоћи износи 1.940 евра.

Након Гораждевца, упутили смо се у Бело Поље, где смо поново, након 2017. године, помогли породицу Павловић. Подсетимо, породицу чине родитељи Спасоје и Виолета и дечица Анђела (11), Марко (10) и Никола (6). Овај пут смо за породицу обезбедили материјал за изолацију куће и веш машину, у вредности од 2.500 евра.

Активности у Метохији завршавамо посетом страдалном селу Рудице, где смо обезбедили помоћ за две породице. Породици Вулић, младом брачном пару Александру и Добрили, који су недавно постали родитељи девојчице Никодине, обезбедили смо материјал за изградњу штале, у вредности од 3.000 евра.

Недалеко од њих живи породица Дашић, коју чине отац Ивица, мајка Наташа и деца Јован (14), Јована (12) и Јанко (5). Дашићима смо помогли увођењем грејања у кућу. Цео обим радова износио је 3.000 евра.

Још пет породица, помогнуто је у склопу ове велике акције, али које нисмо успели и физички да посетимо.Породица Јовановић из места Радево, добила је од наше организације помоћ у виду ПВЦ столарије, замрзивача и електричног шпорета, за шта је утрошено 3.000 евра. Конкретно, највећи проблем је породица имала са старом столаријом на кући. У овом домаћинству живе отац Зоран, мајка Слађана и три ћерке Милица (24), Миљана (21) и Марија (17).

Још једна породица која је помогнута, затражила је помоћ примарно у виду ПВЦ столарије. Породица Дикић из места Бољевце, помогнута је набавком ПВЦ собних врата, ламината, материјала за уређење куће, фрижидера и два кревета. Породицу чине родитељи Бранислав и Драгана, и деца Саша (17), Небојша (15), Настасија (13) и Марија (12). За горе наведену помоћ издвојено је 1.800 евра.

Млади брачни пар Андрију и Александру Крсмановић из села Србовца, помогли смо куповином грађевинског материјала за малтерисање куће и ламината. Породица има ћерку Богдану (7) и сина Ђорђа (5). Започели су са прављењем нове куће али због недостатка средстава нису у могућности да је заврше. За поменути грађевински материјал смо утрошили 2.012 евра.

У Лешку смо обезбедили помоћ за једну намучену породицу. Самохрана мајка Драгана Станковић, у стану живи са мајком Анетом и ћеркицом Доротеом (9) која болује од церебралне парализе. Породица је иначе расељена из Хрватске. За њих смо озбезбедили ПВЦ столарију и кревет за Доротеу. Утрошено је 1.400 евра за помоћ Станковићима.

Последња породица која је помогнута у склопу ове традиционалне видовданске акције, била је породица Тасић из села Бушинце. Породицу чине родитељи Бранислав и Данијела и деца Никола (25), Александра (22) и Влада (8). Породица се иначе вратила из Београда 2012. године, а сада им је примарни циљ да прошире стадо коза које имају и да им то буде главни извор прихода. Из тог разлога, обезбедили смо им додатних 7 коза, за чију куповину смо издвојили 750 евра.

Пусте су очи које не виде Косово и Метохију и уши које не чују вапај народа. Само у току ове године, до момента писања овог текста, забележено је преко сто инцидената у којима су жртве били Срби. Да ли је то довољно добар разлог, да се барем кроз испоруку неке минималне и основне помоћи укључимо у борбу против те неправде, са којом наш народ живи свакодневно, далеко од очију медија и јавности? Нама свакако јесте. Јер ми смо ту и настављамо да радимо наш посао. Али ми као организација нисмо ништа без подршке армије приложника, који верују у оно што радимо и верују у очување Косова и Метохије. Само заједничким снагама и координисаним деловањем, можемо унапредити ове и сличне акције које спроводимо широм Косова и Метохије.

Подржите нас, јер много је посла пред нама!

Рачуни и потврде финансиране помоћи