Видовданска помоћ на Косову и Метохији

Годинама уназад Хуманитарна организација Срби за Србе је уз свој народ на Косову и Метохији, а посебно је то изражено током прославе Видовдана. Као и увек уз много дела, а мало речи прославили смо и овај Видовдан са нашим намученим народом, тако што смо испоручили помоћ за чак 18 породица из Косовског Поморавља.

Помоћ се састојала у набавци крава, коза и оваца које су обезбеђене углавном са фарми наших пријатеља из Народних кухиња, које раде под покровитељством епархијске хуманитарне организације Мајка девет Југовића. Самим тим смо значајно помогли рад и опстанак Народних кухиња, као и рад организације Мајка девет Југовића без које наша помоћ не би била брзо и ефикасно прослеђена до крајњих корисника. Део средстава за ову акцију помоћи обезбеђен је на хуманитарном турниру Тројка из блока у Земуну. Вредност испоручене помоћи износила је 13.950 €.

Породици Ђурић уручене су козе и јарићи

Редом смо посећивали следеће породице. Првог радног дана ове обимне акције посећујемо породицу Милослава и Данке Ђурић из Бинача. Ђурићи имају чак десеторо деце: Слободан (28), Милош (26), Милица (23), Небојша (21), Јасмина (19), Марко (17), Валентина (15), Јована (13), Дејан (7) и Василија (6). За њих су обезбеђене 2 козе и 4 јарета, у вредности од 500 €.

Крава са телетом за породицу Весић

Породицу Дејана и Наде Весић и њихове дечице Николине (4) и Николе (2) посећујемо у Врбовцу. У домаћинству још живе Дејанови родитељи и сестра Јелена (18). За њих је обезбеђена крава са телетом у вредности од 1.300 €.

Домаћин Цветко Савић са примљеном донацијом

У Горњем Ливочу посећујемо породицу Савић која је добила пет оваца у вредности од 750 €. Супружници Цветко и Слађана имају сина Слађана (24) који је ожењен и живи у истом домаћинству са својом супругом Мајом (20).

Следећа породица која је добила пет оваца у истој вредности били су Арсенијевићи из Коретишта. Млади брачни пар Ненад и Данијела имају троје дечице Вука (8), Вељка (6) и Хану (2). У домаћинству са њима живи и Ненадова мајка Светлана.

Срби за Србе са породицом Стојковић

У истом селу идентична помоћ стигла је до Стојковић Новице и Благице. Са њима живе и њихово троје деце Јелена (23), Бојана (20) и Бојан (20).

Породица Павић богатија је за пет оваца

У Шилову помоћ су добиле четири породице. За Зорана и Слађану Павић који имају троје деце, Николију (10), малу Кристину која и даље не хода иако има 8 година и најмлађег Немању (5), такође су стигле овце у истој количини и вредности.

Петровић Драгутин и Слађана живе са својим сином Александром (31), снајом Драганом (27) и унуцима Даницом (7) и Давидом (3). И они као и Павићи обрађују два хектара земље, па ће им помоћ у виду оваца добро доћи.

Породици Ђокић обезбеђене су две козе и четири јарета

Следећа помогнута породица били су Ђокићи, Власта и Данијела. Ђокићи имају троје деце Милицу (15), Драгану (13) и Горана (12). За њих смо обезбедили 2 козе и 4 јарета у вредности од 500 €.

Последња породица из Шилова, били су Драган и Сузана Ристић, који имају четворо деце Милоша (17), Дејана (15), Марију (10) и Милана (4). Њима је купљена крава у вредности од 1.400 €.

Након Шилова, долазимо до села Доморовце где посећујемо две породице којима су испоручене по 2 козе и 4 јарета. Прва породица је Поповић, коју чине родитељи Саша и Слађана и деца Анђела (16), Душан (14) и Катарина (10).

Друга породица из села Доморовце која је добила помоћ 2 козе и 4 јарета били су Марковићи, супружници Драган и Виолета и синови Милош (25), Милан (24) и Стефан (16).

Марија, Виктор и мама Мирјана Андријевић

Пет оваца испоручено је и за породицу Властимира Андријевића, који са супругом Мирјаном и децом Виктором (7) и Маријом (5) живи у селу Зебинце.

У засеоку Мирковци код Извора, помоћ у виду пет оваца стигла је и до породице Јована Јанковића, који са мајком Станојком и синовима Милошем (23) и Дарком (20).

Две козе и четири јарета допремљени су и у породицу Сретена Јоцића и његове супруге Марице у Грачаници. Са њима у домаћинству живе син Видоје (22) и ћерка Данијела (17).

Последња породица тог дана коју смо посетили, а која је добила помоћ била је породица Жарка и Милене Јанковић из Сувог Дола, који имају два сина Данијела (28) и Михајла (19). За њих су такође обезбеђене две козе и четири јарета у вредности од 500 €.

Још једна породица је добила помоћ у склопу Видовданске акције, а у питању је била породица Бојана и Драгане Трајковић из села Понеш. Они имају троје деце Немању (12), Невену (8) и Николу (7). У кући са њима живе још и Бојанови родитељи Младен и Трајанка. За овај млади брачни пар обезбеђена је крава са телетом у вредности од 1.400 €.

Ову велику акцију испоруке крупне и ситне стоке за вредне и радне породице косовског поморавља, којима је пољопривреда и сточарство главни извор прихода и без ког би опстанак на Космету био још тежи и неизвеснији, завршавамо посетама двема породицама на северу Косова и Метохије. Обе посећене породице су добиле помоћ у виду пет оваца.

Прво смо посетили Вукадиновиће из Горњег Сувог Дола. Породицу чине родитељи Саша и Слађана и деца Стефан (17), Тамара (13) и најмлађи Никола (3).

Срби за Србе са породицом Богосављевић

На крају посећени су и Богосављевићи из Житковца и уручено је пет оваца родитељима Спасоју и Неди, са ћерком Николијом (9).

Драго нам је да је ова помоћ ишла у смеру набавке крупне и ситне стоке, што значи да све ове породице планирају да проширују своју сточарско-пољопривредну делатност. Надамо се да ће то значити и већу економску стабилност и независност породица, јер је то један од најбитнијих чинилаца за опстанак Срба на Косову и Метохији.

Трудићемо се да кад год постоји могућност обезбеђујемо људима средства за рад или развој пољопривреде и сточарства, јер у времену опште изолације и готово никаквих шанси за запослење, ове две привредне гране су можда и једини извор прихода за наш народ из руралног подручја косовског поморавља.

ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ! НЕМА ПРЕДАЈЕ

Рачуни и потврде финансиране помоћи