Видовданска посета СЗС на Космету

Хуманитарна организација Срби за Србе организовала је 14. по реду акцију помоћи српским породицама на Косову и Метохији у склопу великог празника Видовдана. У сарадњи и несебичну помоћ наших пријатеља из Епархијске хуманитарне организације “Мајка девет Југовића“ из Грачанице, посетили смо и разговарали са пет српских породица на простору општине Ново Брдо које су изразиле жељу да се баве сточрством, тачније узгојем оваца.

Прву породицу коју смо посетили били су Перићи из села Извор у општини Ново Брдо. Драган (36) и његова супруга Трајанка (32) имају четворо деце: Дејан (14), Данијел (12), Кристина (6) и најмлађа Ирена од само 4 месеци. Са њима у домаћинству живе Никола и Стана, Драганови родитељи. И поред чињенице да у дому Периће живи осморо душа, Драган је одбио да прима храну из оближне народне кухиње у Прековцу из разлога што жели да самостално обезбеди најосновније потребштине за своју породицу и децу, али исто тако наглашава да “има људи и деце којима је храна из народних кухиња потребнија“. На жалост, Драган и његова породица проживели су тортуру шиптарских банди 2002. године када су пуцали на њих где Драган бива тешко рањен. Но, и поред тога, он је одлучио да остане на свом огњишту.

У разговору са Драганом и Трајанком сазнајемо да шиптари поред повременог застрашивања много чешће нападају амбаре са стоком као и оближње шуме (у власништву Срба) из које секу и односе дрва. Са таквом ситуацијом на терену на жалост не могу све породице да се изборе и издрже, па су колективна исељавања све чешћа, како са Новобрдске општине, тако и широм других места на Косову и Метохији. Управо током нашег боравка у домаћинству Перића, њихове комшије су се увелико паковале за полазак у једном смеру ка граду у централној Србији.

Управо да би обезбедили егзистенцију и ово мало српских породица које се боре свом снагом да остану на својим вековним огњиштима, представници наше организације договорили су са Перићима да ће им помоћи при набавци 5 оваца ради даљег узгоја и ширења стада, чиме би макар мало олакшали тужну и суморну свакодневницу и борбу за преживљавање.

Посету настављамо код породице Симјоновић у селу Машинце на Новом Брду. Породицу Симјоновић чине два брата Слађан и Драган који живе у одвојеним домаћинствима са својим супругама Сањом (27) и Јеленом (21) и децом Стефан (9), Соња (7), Анђела (4) и Андријана (2). Симјоновићи заједнички деле тешку судбину свог народа са осталим комшијама, родбином и пријатељима из села.

Труде се да сопственим радом кроз пољопривреду и сточарство обезбеде својој деци егзистенцију, не чекајући пуно на нечију туђу помоћ. У свом поседу имају неколико хектара обрадиве површине али оно што чини ситуацију тежом јесте чињеница да је земља на Новом Брду 7. или 8. класе и јако тешко и споро даје приносе. Стим у вези, договорили смо да ћемо и ове две породице Симјоновић помоћи са по пет оваца за узгој чиме би добили могућност да озбиљније започну са радом и у сфери сточарства.

Четврта породица коју смо посетили у овој радној акцији били су Костићи, такође из села Машинци. Повратничку породицу Костић чине деда Владимир, синови Небојша, Горан и Жика, као и супруга Јасмина (25) и њена деца Милош (3) и једногодишњи Петар. Породица живи махом од пољопривреде, са свим проблемима и потешкоћама које имају око квалитета земље. Пре четири године из штале у њиховом домаћинству шиптарске банде краду 3 краве и тиме онемогућавају да се породица нормално прехрани са млечним производима које су сада више него неопходне деци. Договор са породицом јесте да се и њима обезбеди пет оваца за узгој чиме би се сви чланови овог домаћинства упослили.

Последња породица коју смо обишли у овој Видовданској акцији наше организације била је породица Симић. Драган и Ненка су поносни родитељи троје деце Милице (19), Милана (18) и Дејана (16), али истрошени и уморни од бриге за своју децу, која су се често разбољевала и лечила. Иако смо Драгану предложили да се и његовој породици обезбеди пет оваца за узгој, он је предложио да уколико постоји могућност и финансијска средства да им се обезбеди једна крава од које би имали свакодневне количине млека довољних пре свега за децу.

Акцију наше организације завршавамо обиласком народне кухиње у Прековцу и Витини, као и посетом фарми коза чије се млеко допрема до народних кухиња на Косову и Метохији.

Хуманитарна организација Срби за Србе ће у току месеца јула обезбедити сва неопходна средства (у процени око 3.500 евра за 20 оваца и једну краву) што ће породицама на Новом Брду обезбедити почетни капитал кроз који ће моћи вредним и пожртвованим радом у будућности да своје домаћинство ојачају економски а своје стадо прошире.

Уједно, користимо прилику да позовемо и представнике министарства за Косову и Метохију као и друге државне функционере да не окрећу главу од проблема са којима се сусреће српски живаљ на Косову и Метохији, већ да савесно приђе и започне решавању нагомиланих проблема српских породица.

Посебну захвалност као и сваки пут шаљемо наших пријатељима из Епархијске хуманитарне организације “Мајка девет Југовића“ у нади да ћемо се ускоро поново сусрести, дружити и помагати наш народ на Косову и Метохији исто онако како они чине сваког дана.