Видовданска прослава у Чикагу

На сам дан Видовдана у Чикагу је одржана величанствена и традиционална Видовданска прослава коју је приредила Српска народна одбрана у Америци, којој је овај дан и слава организације. У препуној сали манастира Нове Грачанице, после поздрава домаћина владике новограчаничког и средњезападноамеричког Г. Лонгина, главни говорник и специјални гост из Лондона у Енглеској био је др. Србољуб Живановић, антрополог и председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, који је говорио о свим аспектима који се тичу овог стравичног логора у коме су страдали Срби, Јевреји и Роми, док је историчар др Срђа Трифковић тему допунио са историјског гледишта.

Дан раније, у суботу, одржан је редовни 74. годишњи конгрес Српске народне одбране који ће се памтити по томе што је одлуком делегата досадашњем председнику Славку Пановићу додељена титула почасног председника и Орден СНО првог реда за његово домаћинско вођење ове организације за последњих 22 године. За новог председника изабран је предводник младе генерације г. Небојша Живковић, досадашњи потпредседник СНО.

Почасни председник СНО Славко Пановић и нови председник СНО Небојша ЖивковићДелегати Конгреса Српске народне одбране, свесни још увек тешког положаја Срба у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Хрватској и Македонији, донели су Резолуцију у којој, између осталог, поздрављају Владу Републике Србије уз поруку да не забораве и не запоставе српске националне интересе, славну српску историју и српско православље у свему што буду чинили за Србију. Уз поздрав Његовој Светости патријарху Српске православне цркве Господину Иринеју шаљу и поруку да учини све што је у Његовој моћи да се очува јединство Српске православне цркве, а поздрављајући Србе у Црној Гори, Македонији, Хрватској,  посебну пажњу поклањају онима у Покрајини Косову и Метохији, и поручују им да их српска дијаспора није заборавила.

 Владика новограчанички и средњезападноамерички Г. Лонгин

Поздравили су и свој Централни одбор СНО у Чикагу на челу са  дугогодишњим председником Славком Пановићем под чијим вођством ова стара српска патриотска организација  никада није сишла са пута Српства и неговања српских вредности, а уз то и исправљање велике историјске неправде према генералу Дражи Михаиловићу, али још увек инсистирају да није довољно учињено све док се коначно не открије гроб првог герилца Европе који се усудио да не призна капитулацију у Другом св. рату.Српска народна одбрана у Америци ове године на Видовдан прославила је и 101. годину свог постојања и рада, при чему је њен први председник био научник и проналазач светског гласа проф. Др Михајло Пупин, док је организацију обновио чувени српски песник и дипломата Јован Дучић.Информативна службаСрпске народне одбране у Америци29. јун 2015.

Извор: Српска народна одбрана у Америци