Влага, пропали кров, недовршена кућа – свакодневне муке породице Гаврић из Пукиша

У нашој мисији помоћи породицама, пут нас даље доводи и у мјесто Пукиш, мало мјесто између Брчког и Лопара, гдје смо посјетили седмочлану (тренутно) и ускоро осмочлану породица Гаврић.

Родитељи Драган (35) и Татјана (32) имају чак петоро дјеце и то три кћерке Драгану (13), Јелену (11) и Данијелу (1) и два сина Ненада (5) и Микицу (2). Такође, мајка Татјана је тренутно поново трудна, а принову очекују у октобру.

Ни код Гаврића, нажалост, ситуација није пуно другачија него код већине породица које смо посјетили ове године и које намјеравамо да помогнемо. Доста лоше урађена кућа којој вријеме већ полако узима данак, са пропалим кровом, пуна влаге, недовршена и намјештена старим и дотрајалим намјештајем и техником. Као по правилу, купатило не постоји и породица је принуђена користи пољски ве-це, а купају се у кући у кади поливањем воде из лонаца.

Додатно, породица не остварује никакву помоћ од државе, највише због административних проблема који постоје због територијалне разграничености општине Лопаре и Брчко Дистрикта, па једини приход породици доноси отац Драган који иде да надничи. А породици много значи и пластеник који имају и трактор који су добили на кориштење.

Можда ће изгледати да се понављамо, али и породици Гаврић ћемо гледати да помогнемо прије свега на начин да зауставимо влагу о чијем штетном утицају на дјецу и проблемима које може да изазове не треба много трошити ријечи. Зато је потребан нови кров, замјена столарије и кречење зидова. Даље, настојаћемо да породици изградимо купатило и средимо и опремимо дјечију собу.

Опет један већи подухват који захтјева значајна срества, али зашто постоје Срби за Србе ако не да помажу овакве породице. Дјеца су највећи благослов од Бога, а тамо гдје и има много обилује радост и срећа, али колико често имамо прилику да видимо и тешки услови живота.

Зато се и морамо потруди да учинимо колико је до нас и да бар скромним донацијама побољшамо животне услове ових породица. Како смо и писали, шесто дијете у породици на свијет долази у октобру и Гаврићи са те стране испуњавају своју дужност према својој нацији и држави, а сада је на нама да се покажемо и да га дочекамо како доликује. Да бар оно не осјети одмах на почетку сву тежину коју живот носи са собом.

Екипа наших волонтера из Брчког ће прва да се да на посао и покуша у оквиру пројекта Тројка из блока да скупи ако не све, а оно највећи дио средстава. У акцију помоћи се могу укљити и остали – позив на број 17763 у Републици Српској и БиХ, СМС на 7763 у Србији или један многих други понуђених начина на нашој донаторској платформи.

Начина је много, зато укључи се и помози!