„Волео бих да моја браћа и сестре имају купатило као и сва остала децаˮ

Надомак Фрушке Горе, у Општини Ириг, посетили смо село Врдник како бисмо упознали деветочлану породицу Гавриловић која нам се обратила за помоћ. Ове године Хуманитарна организација Срби за Србе планира да помогне преко 200 породица широм Балакана, па су Гавриловићи били једна у низу породица које смо посетили у северној Србији.

Природа, по којој је овај крај у Срему познат, показала нам је све своје чари, тако да је сам пут до породице био посебно искуство. Ипак, као што то обично бива када су у питању наше акције, овакву слику заменила је суморна и сурова слика куће која нам се у даљини указала.


Као што имате прилику да видите, кућа је у катастрофалном стању. Кров нам прокишњава, оџак је скроз пропао. Унутра имамо проблем са електичним инсталацијама, тако да смо уплашени шта би све могло да се догоди – у току нашег упознавања отац Горан нам говори о проблемима са којима се суочавају.

Поред оца Горана, породицу чине и мајка Јасмина и чак шесторо деце: Никола (16), Мирјана (15), Јована (13), Јован (12), Ђорђе (11) и Лазар (9). Са њима живи и бака Словенка која је због тешке болести прикована за кревет.


Нажалост, поред свих тешкоћа, болест се увукла у нашу породицу. Јована има тежи облик епилепсије, пије лекове и практично није способна да иде у школу. Ђорђе слабије види на једно око, често не може ни да га отвори. Муж Горан је, такође, имао проблема са тумором који је оперисао – објашњава нам мајка Јасмина здравствену ситуацију у породици.

Породица живи од дечијег додатка и плате, коју oтац Горан заради као домар запослен на одређено време. Породица има око десет ари окућнице, волели би да чувају домаће животиње, али немају новца да ограде плац.


Oд кад сам почео да радим, ситуација је мало боља. Пре тога, дешавало се да нисам имао новца ни деци за ужину да дам, па сам једном од муке отишао до центра, сео на клупу размишљајући како ћемо да преживимо – говори нам отац Горан.

На питање које смо поставили најмлађим укућанима шта би највише волели да имају, сви су нам углас одговорили да би волели да имају своје кревете, јер спавају у једној соби и нема свако свој кревет.


Све ствари су нам у кући дотрајале, а купатило је посебан проблем. Волео бих да моја браћа и сестре имају купатило као и сва остала деца – скромним гласом додаје Ђорђе.Хуманитарна организација Срби за Србе покреће велику акцију помоћи породици Гавриловић. Пoродици је потребна помоћ у виду новог крова, реновирања собе и купатила, куповине кревета, ормара и фрижидера. Позивамо све наше донаторе да се укључе и дају свој допринос како би још једној породици променили живот.