За малене Ристиће са Косова и Метохије исписана једна нова Божићна прича (видео)

Хуманитарна организација Срби за Србе наставила је са праксом да сваке године подигне бар једну кућу из темеља на Косову и Метохији, а ако све буде по плану ове године биће чак три такве куће. Нову кућу, овог пута, добила је породица Ристић за коју су зимус прикупљана средства у склопу велике Божићне акције наше организације под називом „испишимо једну нову Божићну причу”. Ристићи су једна од породица за које смо успели да „испишемо” ту нову причу, причу са лепшим завршетком од чувене приповетке Достојевског.

Ристићи су, присетимо се, из села Босце на Косову и Метохији, а кућа им је изграђена у селу Братиловце. Укупно је на изградњу и њено опремање утрошено 30.000 евра. Посебну захвалност дугујемо Србима у Кини који су овај пројекат подржали донацијом од 2.300 евра. Породица је усељена у кућу средином августа, а усељењу је присуствовао и наш кошаркашки репрезентативац Марко Кешељ. За комплетну логистику, као и увек, била је задужена Добротворна организација Епархије рашко-призренске Мајка девет Југовића.

Ристићи су донедавно живели у старој, прохладној и неусловној кући која чак и није била њихова. Тешки услови живота као да су се пресликали на родитеље, па тако отац Будимир болује од мултипла склерозе, док је мајка Дубравка више пута боравила у болници због психичких проблема. Њихова деца су Лазар (8), Лука (7), Милица (6) и Бојана (2). До сада су живели од социјалне помоћи, дечијег додатка и инвалидске пензије, као и захваљујући оброцима из црквених народних кухиња. Договорено је да од сада бригу о деци и домаћинству преузме стриц Новица који има супругу Лулу и сина Бојана (11 месеци). Због тога је изграђена нешто већа кућа, а због Будимира и прилазна стаза за особе са инвалидитетом до улазних врата, па је укупна цена радова била мало виша него за досадашње куће на Косову и Метохији које смо градили.

Некадашње купатило породице Ристић

Нама је изузетно драго да смо привели крају још један пројекат у који се укључио заиста импресиван број донатора из целог света. Ристићи ће напокон бити у прилици да дочекају неке лепше и топлије празничне дане у свом новом дому!Важно је схватити да Косово и Метохија није само ствар (високе) политике. То је област где се и дан-данас налазе неке од наших најважнијих светиња и где живе конкретни људи. Ристићи и све друге породице које помажемо у сарадњи са Епархијом рашко-призренском су јунаци нашег доба!

Ристићи током наше прве посете

Зато вас позивамо да донирате редовно у складу са вашим могућностима. Породица којима је потребна помоћ је много, а наш заједнички циљ је да стигнемо до свих њих!

Рачуни и потврде финансиране помоћи