АНЂЕЛИ ЗА АНЂЕЛЕ – песма захвалности породице Стојковић

Јако нас је обрадовао диван гест породице Стојковић из Добрујевца код Алексинца која нам је, у знак захвалности, написала песму. Породици смо, претходно, обезбедили помоћ у виду сређивања куће и набавке пољопривредне механизације укупне вредности 1.082.800 динара.

Стојковићи испред куће током прве посете

Стојковићи су заиста прошли многе тешке тренутке у свом животу. Како то рече мајка Јелена, свако им је дете имало своју тужну причу. Стога ове речи имају додатну тежину:


Срби за Србе – Анђели за Анђеле

У овим тешким временима
Када „Громовиˮ свуда око нас грме,
Велики спас доносе нам
Анђели под називом „Срби за Србеˮ.

 

Сузе на лицу многих људи,
Мало други људи виде
Али Анђели Срби за Србе
Отклањају све наше бриге.

 

Није лако данас хуман бити
Када се облаци над нама вију,
Ал’ не брини сестро моја
Ту су Анђели да и твоје
Топло гнездо свију.

 

Рука спаса много вреди
То знају душе које пате,
Ал’ ту су Срби за Србе
Да све наше муке схвате.

 

Небо их посла, Небо рече
Шаљем Вам анђеле у помоћ
Да уместо суза

Мед и млеко тече.

Хвала храброј мајци Јелени на оваквим речима, хвала јој на свим даровима и љубави коју пружа и, пре свега, хвала јој на борби коју води за своју децу, своје анђеле.

Стојковићи током прве посете

Присетимо се, та борба није нимало лака. Давид (17) од рођења има омфалокелу (испадање трбушних органа), што мора да оперише. Сара (10) је имала исклизнуће бутне кости, а затим и пет операција. Ускоро је очекује шеста због сплета црева. Петар (9) је превремено рођен у петом месецу трудноће. Једва је преживео због чега сада каска у развоју и иде у школу по специјалном програму. Мајка Јелена и отац Мирослав су озбиљни срчани болесници. Једино је Стефан (6), Богу хвала, здрав.


Нисмо лењи људи, али нас је живот водио трновитим путевима. Имамо пет хектара и нешто стоке. Иако имамо трактор, кубурили смо са прикључним машинама. Увек смо морали да молимо да нам неко изађе у сусрет и тај неко дође када он може, а то често није онда када је нама најпотребније. Зато смо увек каснили са усевима, кошењем и балирањем. Сада, кад сте нам обезбедили ове машине, све ће то много лакше функционисати. За кућу шта да кажем, ово је златно у односу на то како је било, пренела је своје утиске Јелена.

Некад и сад

Рекла нам је када смо се упознали и „Немојте нас заборавити. Ви сте наша једина и последња нада. Наши милосрдни анђели!ˮ И нисмо заборавили. Испунили смо ове, ипак, обавезујуће речи. За породицу Стојковић обезбеђене су ротациона косачица и балирка за сено. Што се куће тиче, урађена је изолација, бетонска стаза око куће, извршена је дренажа терена чим је одвучена вода од куће, дограђене су степенице, постављени су олуци и лимови, балконска пе-ве-це врата, једна дрвена врата и један прозор, озидан је нови оџак, одстрањена је буђ у кући, окречене су све собе, замењене су водоводне инсталације и део електроинсталација, ископана је јама, урађен одвод воде и купљен је комбиновани фрижидер.

Стојковићи ће од сада моћи много лакше да обрађују своје имање и живеће у знатно бољим условима, без влаге. Ова намучена деца су то заслужила. Хуманитарна организација Срби за Србе наставља са својим активностима, нашу помоћ очекује још много породица. Будите наш донатор!

Рачуни и потврде финансиране помоћи