Божићна акција и у околини Лесковца

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе из Нишa у склопу традиционалне Божићне акције успешно су спровели акцију куповине стеоне краве породици Стојановић-Вучић која живи у селу Горња Јајина, код Лесковца. Породицу Стојановић-Вучић посетили смо крајем 2015. године и тада договорили помоћ у виду краве, која је обезбеђена у укупној вредности од 139.000 динара. Део донације за породицу Стојановић-Вучић стигао је из Канаде, тачније од групе Срба из Онтариа.

 Срби за Србе са Николином, Николом и Петром

Као што смо већ писали, ова породица се доселила из Бошњачке махале у Косовској Митровици, где су годинама даноноћно имали страх за свој живот. Породици су 2013. године Шиптари бацили бомбу у двориште куће, тако да су углавном живели затворени у кући, око које је била ограда висока два метра. Отац породице умро је од срчаног удара пре годину дана (највероватније од стреса, због велике муке која их је снашла да живе у сталном страху), тако да је жени Драгани оставио три малолетна детета: Петра (9), Николу (7) и Николину (4).

 Самохрана мајка Драгана са децом: Николином, Николом и Петром

Након смрти оца, мајка и деца су одлучили да напусте кућу у Косовској Митровици, која није ни била у њиховом власништву, већ су је добили на коришћење од државе Србије. Због свега што се догађало, и због велике истраумираности деце, овакав потез био је нужан. И данас, након пресељења, деца трпе одређене последице ових догађаја, што се најбоље види на најстаријем сину коме од стреса опада коса, па је у разговору са нашим члановима из Ниша, договорено да помогнемо Петру да дође на преглед код лекара у Нишу, како би му преписао терапију.

Породица живи од социјалне помоћи (око 20.000 динара) и пошто су се преселили код мужевљевих родитеља, који се баве пољопривредом, била им је потребна крава, како би деци могли да обезбеде основне услове за живот.

Позивамо све људе добре воље да се укључе и прилозима помогну пројекте Хуманитарне организације Срби за Србе који имају за циљ да помогну социјално угрожене вишедетне српске породице широм Балкана.

Рачуни и потврде финансиране помоћи