Божићна акција у Крајини 1. део

У току јануара и фебруара 2018. године успјешно је спроведена још једна акцију испоруке помоћи српским породицама у Крајини. Овај пут Хуманитарна организација Срби за Србе помогла је 14 породица из далматинских мјеста које се налазе у околини Книна и испоручена је помоћ у укупној вриједности од 13.340 евра.

Да подсјетимо у склопу Божићне акције у 2018. години до сада је испоручена помоћ породицама у Приједору, на Косову и Метохији и у Источној Славонији.

Прва породица коју смо помогли је породица Вујатовић из мјеста Врбник код Книна. Породицу чине отац породице Синиша и мајка Жељана и њихово троје дјеце Ђурђа (7 година), Михајло (2) и намјлађи Дамјан који има три мјесеца. Породици смо обезбиједили неопходни грађевински материјал у виду материјала за термоизолацију за завршетак радова на кући у укупној вриједности од 1.500 €.

Друга породица коју смо помогли је породица Ђујић из книнског насеља Ковачић. Недалеко од самог извора ријеке Крке живи деветочлана породица Ђујић коју чине Милан и Радмила и њихови синови Предраг са супругом Радмилом и унуцима Стефаном (3 године) и Филипом (1) и Сава са супругом Алкесандром и унуком Емом (2 године). Породици смо испоручили помоћ у виду дрвене столарије (прозора и врата) у укупној вриједности од 2.000 €.

Трећа породица коју смо помогли је породица Милиновић из Книна. Отац породице Југослав и мајка Анђелка имају двије кћерке Теу (10 година) и Михаелу (4), а породицу смо помогли грађевинским материјалом за санацију крова који је на садашњој кући пропао и почео да прокишњава и ствара влагу у кући и који је неопходно што прије замијенити. Укупна вриједност испоручене помоћи износи 1.300 €.

Настављајући даље, испоручили смо помоћ у виду аутоматске врцаљке за мед коју ће користити чак четири породице из Книна, Жагровића и Плавна. Обзиром на велику вриједност врцаљке у износу од 2.000 €, сам пројекат је осмишљен као задругарски, а породице које се баве узгојом пчела и производњом меда ће у складу са својим потребама наизмјенично користити врцаљку.

Врцаљка је намјењена за следеће породице: породицу свештеника Милорада Ђекановића и његове супруге Бранке и њихово петоро дјеце Драгана (13 година), Зорана (12), Горана (11), Јована (10) и Лазар (3), породицу Кривошија коју чине отац породице Милорад и мајка Диана и њихово двоје дјеце Елена (2 године) и Марко (1), породицу Нонковић коју чине отац породице Илија и мајка Бранка и њихово двоје дјеце Вук (2 године) и Теодора (1) и породицу Паић коју чине отац породице Милорад и мајка Мира и њихово двоје дјеце Бранка (21 годину) и Петар (15).

Осма породица коју смо помогли је породица Триван из села Стрмица које се налази на граници између Хрватске и Босне и Херцеговине. Породицу чине отац породице Саво и мајка Далиборка и њихово двоје дјеце Душан (6 година) и Сара (3).

Увидјевши са којим умијећем се Саво бави ручном израдом предмета од дрвета, одлучили смо се да му обезбиједимо машину за обраду дрвета како би могао да израђује знатно више предмета и како би продајом истих обезбиједио додатни приход за породицу. Укупна вриједност испоручене помоћи износи 1.200 €.

Девета породица коју смо помогли је породица Ширко из Книна. Породицу Ширко чине отац породице Јован и мајка Свјетлана и њихово двоје дјеце Бранислав (12 година) и Иван (10), а породицу смо помогли куповином пећи за централно гријање у укупној вриједности од 1.000 €.

Десета породица коју смо помогли је породица Кабић из Книна. Породицу чине отац породице Душко и мајка Данијела и њихово троје дјеце Анамарија (13 година), Лаура (10) и Лука (6). Како Душко има фирму која се бави електро-инсталацијама помогли смо им куповином једне професионалне хилти-бушилице на батерије која ће им значајно олакшати рад и помоћи отварање још једног радног мјеста у фирми, а укупна вриједност помоћи износи 800 €.

Овдје морамо и да похвалимо породицу Кабић јер смо се увјерили да се ради о једној јако вриједној породици која својим радом успјева не само да се себи и својој дјеци обезбиједи опстанак, већ запошљавају додатно и неколико радника чинећи опстанак и њиховим породицама знатно лакшим.

Једанаеста породица коју смо помогли је породица Орловић из мјеста Љубча код Книна. Породицу чине Вељко и Мирјана и синови Ђорђе са супругом Антониом и унуцима Андријом (4 године) и Луком (1), Јован са супругом Тамаром и унуцима Марком (4 године) и Катарином (6 мијесеци) и кћерка Јована.

Обзиром да Ђорђе и Јован планирају да оснују пољопривредно газдинство и да се посвете производњи сира, породици смо обезбиједили краву, а додатно смо их помогли и куповином куке за трактор. Укупна вриједност испоручене помоћи породици Орловић износи 1.000 €.

Дванаеста породица коју смо помогли је породица Штрбац из Кистања. Породицу чине отац породице Саша и мајка Хуанита и њихове четири кћерке, Марија (9 година) и Ева (7) које су Хуанитине кћерке из првог брака и Анстасија (4 године) и Миња (1) које су стекли у заједничком животу.

Породицу смо помогли куповином шест млијечних коза, а укупна вриједност испоручене помоћи износи 800 €.

Тринаеста породица коју смо помогли је породица Шуша из села Нунић код Кистања. Породицу чине отац породице Златомир и мајка Славица и њихова два сина Никола (5 година) и Милан (1). Како је њихова породична кућа још увијек у фази обнове, породицу смо помогли куповином материјала и средствима за обезбјеђивање радова за изградњу купатила, а укупна вриједност испоручене помоћи износи 1.200 €.

Последња помогнута је породица Баљак из села Мушковци код Обровца. Породицу иначе чине родитељи Тривун и Радмила и шесторо деце Петар 22, Бранко 20, Милана 19, Божидар 16, Биљана 15 и Жељко 13. Њима је обезбеђен Алфа шпорет на драва у вредности од 540 €.

На самом крају желимо да изразимо захвалност свештенству и монаштву Епархије далматинске, Удружењу Жена косовске долине и породици Бјелановић из Кистања на указаном гостопримству и пруженој помоћи при реализацији ове акције.

Питање опстанка је основно питање како српског, тако и осталог локалног становништва на територији Крајине. У данашње вријеме када се многи млади људи одлучују да срећу траже у земљама западног свијета ријеткост је наићи на оне који тежне супротном и који су баш ово питање опстанка на својим вијековним огњиштима ставили испред свега осталог и које их као луча води у даљем животу.

Обзиром на девастирану привреду и велики мањак радних мијеста у Крајини, породице су принуђене да се баве углавном сточарством и то узгојем оваца, коза и крава, јер кршни предјели Крајине не остављају могућност бављења неким другим видом пољопривреде. Хуманитарна организација Срби за Србе трудила се до сада и трудиће се и даље да што више помаже породице које живе на овим просторима, а како приводимо крају Божићну акцију тако се већ увелико припремамо и за нову велику Васкршњу акцију стога ћемо још једном позвати све донаторе да сходно својим могућности подрже наш рад како би у будућности помогли још више породица.

Помозимо породицама у Крајини! Нема предаје!
Рачуни и потврде финансиране помоћи