Божићнe акцијe у Приједору

Као и сваке године у оквиру Божићне акције коју организује Хуманитарна организација Срби за Србе, тако су се и ове године чланови и пријатељи организације из Приједора организовали и спровели акцију прикупљања средстава и помоћи социјално угроженим породицама. Идеја Срби за Србе живи у Приједору већ дуго година и сваке године доноси све боље и боље резултате, помјерајући границе у скупљеним средствима и активирањем све већег броја људи који су спремни да помогну.

Резултат овогодишње Божићне акције у Приједору су одржане три хуманитарне журке и испоручена скромна помоћ у виду новогодишњих пакетића за дјецу и пакета основних животних намирница и хигијене за осам породица. Помогнуте породице је наша организација помагала до сада значајнијим пројектима у виду куповине трактора, пластеника, намјештаја и др., но остала је лијепа традиција да им се помогне и уочи Божића како би најрадоснији хришћански празник дочекали и прославили са богатом трпезом.

За Бадњи дан обишли смо следеће породице:

Породицу Марјановић из село Петрово код Приједора, коју чине отац породице Драшко и мајка Мира и њихово десеторо дјеце и то: Драгана (24 године), Сузана (21), Марко (19), Жељка (17), Јелена (16), Драган (15), Жељко (13), Предраг (10), Светлана (7) и најмлађи Ненад (5), а до сада смо их помагали куповином намирница, моторне тестере, млина, креветића за најмлађе, куповином пумпе за воду, куповином земљишта које се налази надомак њихове породичне куће, као и куповином трактора са одговарајућим прикључцима.

Породицу Здјелар из села Петрово код Приједора, коју чине отац породице Мићо и мајка Милена и њихово двоје дјеце: Жељка (9 година) и Мирослав (7), као и Миленино троје дјеце из првог брака Жељко (24), Драган (16) и Драгана (12). Породицу смо у неколико наврата помагали куповином намирница, а конкретнија помоћ још увијек изостаје због незаинтересованости и немарности родитеља, на шта смо у доста наврата скретали пажњу.

Породицу Вучковић из села Копривна код Приједора коју чине отац породице Драшко и мајка Бојана и њихово шесторо дјеце: Анастасија (16 година), Дајана (14) и Јелена (12) и синови најстарији Драган (13) и близанци Стефан и Алксандар (9). Породицу смо помогли 2012. године куповином трактора.

Породицу Давидовић из села Марини које се налази између Приједора и Новог Града и коју чине отац породице Далибор и мајка Весна и њихово четворо дјеце: Николина (10 година), Дејан (8), Наташа (7) и Павле (4). Породицу смо такође помогли куповином трактора и куповином нових тракторских гума.

Породицу Гачић из села Ћеле које се налази између Приједора и Новог Града и коју чине отац породице Слободан и мајка Милка и њихова четири сина: Лука (22 године), Славко (15), Боро (10) и најмлађи Гаврило (4). Најстарији Слободанов син Драган се оженио и отишао са женом да живи, а двије најстарије ћерке се удале и такође живе са својим породицама. За породицу смо у току 2017. године спровли велику акцију прикупљања помоћи ради изградње породичне куће, а почетак радова је заказан за прољеће ове године.

Породицу Штрбац из села Врањска код Босанске Крупе коју чине отац Миле и мајка Нада и њихово петоро дјеце: Жарко (8 година), Александар (7), Горан (6), Огњен (4) и Николина (3). Породицу смо први пут посјетили у прошлогодишњој Божићној акцији и морамо да напоменемо да се ситуација почела мијењати набоље пошто је породици враћена на старање ћерка Николина, а урађена су и побољшања на кући и ускоро очекују увођење струје. Породицу намјеравамо да помогнемо куповином мотокултиватора или омањег трактора са прикључцим како би отац породице могао да обрађује земљу и да надничењем оствари приход како би прехранио своју породицу.

Породицу Савановић из села Ивањска код Бања Луке коју чине отац породице Жељко и мајка Сузана и њихово десеторо дјеце: Драгана (15 година), Викторија (14), Немања (11), Милана (9), Ивана (8), Жељка (5), Милан (4), Сунчица (2) и близанци Лана (2) и Ненад (2). Породицу смо први пут обишли прошле године и породици ћемо у току ове године да изградимо кућу, обзиром да тренутно живе на имању које припада Пољопривредној школи из Бања Луке.

Породицу Николић из Приједора коју чине отац породице Данко и мајка Снежана и њихово четворо дјеце: Огњен (14 година), Андреа (8), Марина (8) и Растко (3). Породицу смо у претходном периоду помогли куповином намјештаја за дјецу и пластреника и радних машина за обраду земљишта. Породица ускоро очекује и пето дијете, а како се ради о породици за примјер, свакако да ћемо гледати да их и у наредном периоду помогнемо на најбољи и најпотребнији могући начин.

Божићна акција је симболично завршена на сам Божић, хуманитарним дружењем навијача Спортског друштва Црвена Звезда у Кафе бару Санус и том приликом прикупљена су средства у износу од 1.304,90 КМ.

Када сумирамо Божићне акције у Приједору, добијамо следеће резултате

На три хуманитарне журке одржане у Приједору прикупљена су средства у укупном износу од 3.170,10 КМ. Укупан вредност пакетића за најмлађе износи 639,92 КМ док ће преостали дио средстава бити утрошен за помоћ породици Лукић из села Горњи Јеловац које се налази између Приједора и Козарске Дубице.

На крају, велику захвалност дугујемо власницима и особљу Кафе бара Камењара, Кафе бара Кафаница и Кафе бара Санус који су уступили своје локале и особље за потребе одржавња хуманитарни журки, Роштиљници Бојић и Кексари ,,МИРА“ из Приједора која је обезбиједила значајне количине слаткиша из свог продајног асортимана, а који смо у виду пакетића подијелили малишанима и свим донаторима који су препознали идеју коју Срби за Србе проводе и подржали наше акције.

Наша борба овдје не стаје јер је још много породица које трбају и очекују нашу помоћ. Овим путем позивамо све донаторе, пријатеље и чланове организације да сходно својим могућностима наставе да прате и подржавају рад Хуманитарне организцаије Срби за Србе и још једном обавјештавамо све да је на територији Републике Српске и Босне и Херцеговине отворена нова платформа за донирање, те тако позивом из фиксне и мобилне мреже на хуманитарни број: 17763 дарујете 2,00 КМ нашој организацији за помоћ социјално-угорженим породицама.

Дјеца су наша будућност!
СЗС Република Српска

Рачуни и потврде финансиране помоћи