Божићним даровима за боље сутра крајишке деце!

Наставили смо тамо где смо стали, барем када је реч о пружању конкретне помоћи за српски народ са подручја Крајине. У новој акцији, коју традиционално већ десетак година везујемо за Божић, помоћ је стигла до седамнаест породица, а вредност целокупне испоручене помоћи износила је 34.450 евра.

Далмација, Кордун, Банија, Источна Славонија, поново су били на репертоару за посету. Тридесетдвоје деце са тих подручја, знало је да препозна труд наше организације, о чему сведоче и бројне захвалнице које су нам уручене од најмлађих. Лепши дани долазе за њих и њихове родитеље, како смо имали прилику да чујемо на лицу места.

Као и увек, крећемо од Далмације, где је уједно и највећи број помогнутих породица био у склопу ове акције.

Прва породица коју посећујемо, била је породица Чучак, коју чини самохрани отац Слободан, са ћерком Милицом (13) и бабом Миром и дедом Мирославом. Слободан је разведен, али ћерка Милица већину времена проводи код свог оца у месту Голубић, крај Книна. С обзиром да је столарија на породичној кући стара и у доста лошем стању, одлучено је да се породици обезбеде четири двокрилна ПВЦ прозора са ролетнама, два једнокрилна прозора и улазна врата. Вредност помоћи за породицу Чучак, износила је 2.000 евра.

Следеће две породице које посећујемо, налазе се у самом граду Книну. Прва од њих је породица Преочанин, коју чини самохрана мајка Марија, са сином Арсеном (13). Донекле неуобичајена помоћ обезбеђена је овој породици, у виду посебног склопивог кревета који се везује за зид и када се склопи служи као комода, превасходно због малог простора у стану и једне инвертер климе која ће служити за грејање целог стана. Издвојено је 1.700 евра за набавку поменутих ствари. Иначе је стан добијен на коришћење од државе, а зграда нема обезбеђено грејање. Марија има још једног старијег сина, који не живи са њима у домаћинству.У једној импровизованој кући, недалеко од породице Преочанин, живи још једна самохрана мајка са својим сином. У питању је породица Иванишевић, мајка Милијана и син Стефан (17). Породица је купила део једног објекта, на кредит, који покушавају сада да оспособе за живот и који ће бити њихов нови дом. Наша организација је обезбедила грађевински материјал, двоје улазних врата и три једнокрилна прозора у износу од 2.000 евра.

У Врбнику, недалеко од Книна, долазимо до четврте помогнуте породице. Амановиће, тачније родитеље Небојшу и Биљану, и дечицу Теу (12) и Луку (7), обрадовали смо куповином улазних врата, трпезаријским столом са четири столице и кухињским елементима. Утрошено је 2.000 евра у ту сврху.

Нешто јужније од Врбника, у месту Рамљане, опет затичемо једну самохрану мајку. Додуше, ситуација је донекле боља, с обзиром да мајка Јована Гојко, са ћеркицом Хеленом (6), ипак живи у својој кући, са родитељима Стевом и Марицом и братом Милошем (26). Помоћ се огледала у набавци ламината и подних плочица, с обзиром да су започели са уређењем последњег спрата на породичној кући, како би Јована и Хелена имале свој засебни кутак за живот. За набавку поменутог материјала, утрошили смо 1.350 евра.

Последња породица тог дана коју смо посетили и помогли, била је породица Чоловић, из места Тепљух. Родитељи Милан и Ратка, са синовима Милошем (24) и Марком (17), граде већ годинама свој породични дом. У недостатку средстава, и генерално због опште тешке ситуације када је реч о запослењу у тим крајевима, градња куће напредује доста споро. Међутим вредни Чоловићи се не предају, тако да су доста тога успели сами да ураде. Од наше организације су добили помоћ у виду материјала за изолацију куће, у вредности од 2.500 евра, на чему са нам неизмерно захвални.

У месту Брибир, поред Ђеврсака, помогнута је породица Ардалић. Вредни отац Гојко, у домаћинству живи са супругом Момирком и сином Михаелом (11). Забачено село, није имало обезбеђено до сада, ни своју воду. Приликом посете смо затекли машине за бушење земље, које би ускоро требало да обезбеде воду за домаћинство Ардалића и још неколико суседних кућа. Заиста су горштачки услови, у којима живе наши повратници. Свакако породица Ардалић се не предаје, узгајају маслине, а производе и продају домаће маслиново уље, као и саднице маслина. Недостаје им тренутно објекат у ком би складиштили пољопривредну механизацију, као и поменуте саднице и остале ствари које је потребно заштити од влаге и сунца. Из тог разлога, помоћ која је захтевана од наше организације била је у виду набавке материјала, за изградњу једног таквог објекта. Утрошено је 1.500 евра, како би се дао ветар у леђа Ардалићима, да опстану на свом огњишту.

Акција испоруке помоћи, настављена је у засеоку Лазинице, крај Скрадина, код породице Лазиница. Родитељи Драган и Елвира, са ћеркицама Саром (9) и Милицом (7), добили су од наше организације елементе за дечију собу (кревет, радни сто и орман), као и угаону гарнитуру и један велики орман. Осмеси и захвалнице од Саре и Милице нам говоре, да смо успели у намери да их обрадујемо и улепшамо им детињство. Вредност добијене помоћи за породицу Лазиница износи 2.000 евра.

Последња породица коју смо посетили на подручју Далмације, били су Секулићи из Билишана крај Обровца. Заиста живописан крај и локација где је смештена ова породица, стално су пред нас постављали питање, како неко успева у оваквом окружењу да функционише и опстаје. Млади брачни пар Миливој и Ана, имају троје мале дечице, Николину (5), Марију (3) и Николу (2). Са њима у домаћинству живе још и Миливојеви родитељи. С обзиром да Миливоје често има потребу да за дневнице услужно фрезом обрађује земљу, а да се стара фреза покварила, наша организација им је обезбедила нову фрезу. Такође, Миливоје се бави и механиком, па смо уз фрезу успели да обезбедимо нешто ручног алата (брусилицу, одвијаче, сет кључева), као и моторну тестеру са резервним ланцем и уљем за тестеру. Конкретна помоћ, на коју је утрошено 2.400 евра, верујемо да ће донекле успети да помогне породици, да обезбеди себи нешто веће приходе од оних које тренутно има.

Након Далмације, посете породицама које су добиле помоћ, настављене су на Кордуну и Банији. Породици Вила, која живи у селу Купљенско недалеко од Војнића, обезбеђен је грађевински материјал за унутрашње уређење породичног дома. Слободан и Гордана, имају ћеркице Милану (13) и Александру (8). Са њима у кући живи још и бака Милка. Вредност обезбеђене помоћи износила је 2.000 евра.

Мала породична задруга, породица Драгић из села Утиње, следећа је била на списку за помоћ. Ова вредна породица, коју чине родитељи Мирко и Снежана и четворо деце Предраг (22), Милан (21), Марко (18) и Ника (9), од наше организације добила је кухињске елементе, кауч, шпорет на дрва и професионалну моторну тестеру са резервним ланцем. Сеча и продаја дрва им је један од главних извора прихода, стога ће им нова моторна тестера много значити. Иначе породица често помаже у одржавању локалног храма који се налази у селу. Утрошено је 2.350 евра на куповину поменуте помоћи.

На Банији, у селу Моштаница код Петриње живи још једна вредна породица Драгић, која је пре седам година већ била на списку за помоћ од стране наше организације, али у том тренутку је то била знатно скромнија помоћ, од ове која је сад обезбеђена. Зоран и Данијела имају дечицу Василија (7) и Василису (4). Породични дом им је оштећен у земљотресима који су погодили ово подручје прошле године, па смо на лицу места могли да се уверимо у тешке услове живота у којима ова породица живи, и како изгледа дечија соба у лименом контејнеру. У дворишту куће им је укровљена нова дрвена кућа, али која није довршена до краја и у којој се још увек не може живети. За потребе обраде своје земље, на којој узгајају поврће, купљена је нова фреза у вредности од 2.000 евра.

Завршетак Божићне акције, спроведен је на подручју источне Славоније, где је помоћ стигла до пет породица. Прво је посећена породица Планинац, из Негославаца. Породица је у доста тешкој ситуацији, како здравствено, тако и због већ уобичајеног недостатка посла. Отац породице Благомир, има озбиљних психичких проблема, који су добрим делом узроковани малтретирањем локалних власти које траје већ годинама, због наводних оптужби за почињене ратне злочине. Сав тај стрес проживљавају и мајка Милена, која има великих проблема са кичмом, а и ћерка Снежана (17) која је, такође, због свега наведеног морала да затражи помоћ психијатра. Донедавно у дому са њима је живела и старија ћерка Јелена (21), која се удала и одселила. Све у свему, породица се труди да преживи и да ради, а у прилог томе иде и помоћ која је затражена од наше организације. За износ од 2.100 евра, набављене су две овце и  два прасета за узгој, сет за маникир којим ће се ћерка Снежана бавити, и нешто од основног покућства: кухињски елементи са судопером, трпезаријски сто са четири столице, орман, угаона гарнитура и шпорет. Живот ове породице је додатно отежан, чињеницом да кућа у којој живе није њихова.

У Трпињи покрај Вуковара, посетили смо две породице. Породицу Верчевић, у којој живе родитељи Радомир и Иванка, са ћерком Доротејом (8) и Радомировим родитељима Петром и Драгицом, помогли смо набавком нове прикључне фрезе и расипача ђубрива, с обзиром да је пољопривреда главни извор прихода за ову породицу. Издвојили смо 2.000 евра за куповину потребне опреме.

Након Верчевића, посећујемо и породицу Младеновић. Велике недаће и тешки услови живота прате ову породицу. Отац Мирослав има психичких проблема, док због велике влаге која се ствара у кући, јер је столарија пропала, ћеркице Елена (11) и Андреја (9) имају респираторних проблема. У домаћинству са њима живи и мајка Драгана. С обзиром на поменуте проблеме са којима су суочена превасходно деца, наша организација је одлучила да се породици помогне набавком и уградњом ПВЦ столарије. За утрошених 4.500 евра, набављена су три трокрилна прозора са ролетнама, два мала купатилска прозора, један једнокрилни прозор и балконска врата. Искрено се надамо да долазе лепши дани за Елену и Андреју, а њих две су знале како да се захвале свим нашим донаторима, направивши две лепе захвалнице.

Последње место у ком смо испоручили помоћ за две породице, у склопу Божићне акције, био је Даљ. Породицу Наранџић чине родитељи Златко и Сања и деца Александра (24), Марино (18) и Аксентије (2). Приликом посете, сачекали су нас Александра и мали Аксентије, и показали нам испоручену гарнитуру, сто са четири столице и комоду, које им је обезбедила наша организација. Вредност испоручене помоћи износила је 1.100 евра.

Самохраној мајци Тини Важић-Ујевић, која живи у туђој кући као подстанар са своја два сина Бојаном (17) и Петром (12), помогли смо куповином два кревета са душецима за децу, једне пећи на дрва и комбинованог фрижидера, у вредности од 950 евра. Старији син Бојан има реуматозни артритис и лечи се у Загребу, тако да ће му стање бити колико толико олакшано, куповином новог кревета. Најстарија ћерка је тренутно у Немачкој у потрази за послом.

Пријатељ организације Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, опет је искористио прилику да нас угости и да пружи подршку и да свој благослов за активности које спроводимо на подручју његове епархије. Неизоставно се морамо захвалити и свим осталим пријатељима организације, као и свештенству Епархија далматинске, горњокарловачке и осечкопољске и барањске, на изузетној пожртвованости и жртви коју прилажу за опште добро потребитих људи.

Пуно посла нас очекује и у овој години, када је реч о активностима на подручју Крајине. Свесни смо потреба које наши повратници имају, а с обзиром на чињеницу да смо једни од ретких (ако не и једини) који континуирано и системски обезбеђују конкретну помоћ за породице са децом, морамо стално повећавати обим помоћи и број помогнутих породица из године у годину. У плану је помоћ за још тридесетак породица до краја године, тако да нам је подршка донатора и више него потребна.

Рачуни и потврде финансиране помоћи