23. октобра 2012.

Братска акција за помоћ Ћургузима

Братска акција за помоћ Ћургузима
У петак 12. октобра Хуманитарна организација Срби за Србе из Републике Српске је спровела још једну у низу успјешних акција. По први пут били смо у посјети тринаесточланој породици Ћургуз која живи у селу Мотике које се налази надомак Бања Луке и ова акција је спроведена уз помоћ братских организација Српског Друштва Задужбина из Словеније и организације Сабрање Баштионик из Бања Луке.

Пордицу Ћургуз чине родитељи Драго и Душка и једанаестеро дјеце Драгана (18), Драган (16), Нада (15), Гордана (14), Мирјана (13), Дејан (10), Лука (8), Ђорђе (6), Горан (5), Александар (2) и најмлађи Мирослав са само годином дана. Кућа у којој живе је скоро завршена донацијом општине, међутим највећи проблем овој породици представља то што кућа није опремљена и у самој кући осим шпорета и неколико столица нема апсолутно ништа, тако да су били пиморани да спавају на подовима.

Стога је највећи приоритет у овој акцији био да се Ћургузима колико-толико опреми кућа, не би ли им наша донација помогла да што лакше преброде зиму која долази. Од прихода породица једино може да рачуна на дјечији додатак, јер је отац Драго у бившој фирми отпуштен као технолошки вишак и од тада нема запослење.

За ову акцију смо издвојили 499,00 КМ и одлучено је да се породици купи фрижидер, док су СД Задужбина и Сабрање Баштионик учествовали са 440,00 КМ и они су породци обезбједили три лежаја и одређену количину намирница.

Овај пут би скренули пажњу локалним властима који треба да воде рачуна о породицама као што је Ћургуз да би требали да промјене политику помоћи и да треба да плански почну рјешавати овакве случајеве. Иако великим донацијама успјевају да рјеше стамбена питања, то је ипак само један дио проблема. Главни проблем Ћургузима ипак предстваља то што немају редован и довољан прилив средстава на који би сваки мјесец могли да рачунају.

Наша организација ће свакако наставити да помаже дјецом богате породице.

С вером у Бога!

Повезане вести

Коментари