Брига о народу у Херцеговини подигнута на виши ниво – обезбјеђена помоћ домовима здравља у Билећи и Љубињу и народној кухињи у Требињу!

Поред главног правца наше дјелатности, који је искључиво помоћ вишедјетним породицама, с вријемена на вријеме се појави потреба да се помогну и одређене друштвене заједнице или установе. Овог пута, у склопу великог пројекта помоћи здравственим и образовним установама у Републици Српској, које је иницирао велики добротвор и љекар у пензији г-дин Чедомир Цвјетичанин, испоручена је помоћ за двије здравствене установе и једну народну кухињу на подручју Херцеговине. Г-дин Цвјетичанин, пратећи наш рад годинама, а посебно импресионран високом дозом транспарентности у раду наше организације, желио је да се ови пројекти спроведу искључиво преко наше организације.

Након посјета домовима здравља у Љубињу и Билећи и разговорима са стручним особљем, договор је био да се обезбиједи по један ултразвук са четири сонде, за ова два дома здравља. Договорена помоћ је након неколико месеци и испоручена, а укупна вриједност испоручене помоћи износи 153.046 КМ (76.524 КМ је вриједност једног ултразвучног апарата).

Имали смо стари апарат и кад смо добили нови, као да ми је скинута мрена са очију – кроз шалу нам је рекла докторка Сузана Милутиновић из Дома здравља у Љубињу.

Циљ је био да се помогну здравствене установе из неразвијених општина, како би се пацијентима успостављале дијагнозе знатно брже и како не би морали да иду у веће градске центре на прегледе који нажалост знају да се одвуку и мјесецима и када болести знају да уђу у одмаклу фазу.

Овдје морамо да поменемо и све веће присуство наше организације и све већа помоћ коју испоручујемо у Херцеговини последњих година. Занимљиво је да смо у овим општинама – Билећи и Љубињу у току 2022. године завршили два велика пројекта и за породице Макера из Љубиња и Братић из Билеће изградили нове куће!

Када су у питању народне кухиње које углавном послују под надлежним епархијама са тих подручја, помоћ истима нам није страна. Неколико пута годишње обезбјеђујемо помоћ за народне кухиње са Косова и Метохије, а у последње вријеме све чешће и за кухиње које се налазе на подручју Црне Горе. У оквиру ове акције, помоћ је стигла до народне кухиње у Требињу, која ради под благословом Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Подсјећамо, ову кухињу смо помогли 2020. године, обезбједивши им један фрижидер. Сада је помоћ била знатно већа и конкретнија него тад. Купљен је велики шпорет за припрему хране, обзиром да су постојећи дотрајали и да поправка малтене није више могућа. Осим тога, обезбјеђено је и половно доставно возило марке фиат пунто које им је преко потребно, због доставе хране потребитима који нису у могућности да дођу по оброке. Вриједност испоручене помоћи износила је 12.723км.

Наставићемо сходно својим могућностима и доступним средствима, да обезбјеђујемо надаље помоћ сличним установама. Свакако огромну захвалност дугујемо г-дину Чедомиру Цвјетичанину, јер нам је указао поверење и надамо се наставку сарадње на пројектима помоћи превасходно вишедетним породицама, које су и примарни циљ нашег дјеловања.

Рачуни и потврде финансиране помоћи